Selecteer pagina
Confianza.nl > Nieuwsflits

Kan ik mijn woning als ondernemingsvermogen aanmerken?

Tuesday 12 September 2017

Als je een bedrijfsmiddel zowel zakelijk als privé gebruikt, kan je als zelfstandig ondernemer kiezen of je het als privé- of als ondernemingsvermogen aanmerkt. Hoe zit dat bij de eigen woning?

Keuzevermogen
Bij het zogenaamde keuzevermogen ligt de grens bij 10% zakelijk of privégebruik. Is het zakelijk of privégebruik minder, dan is het bedrijfsmiddel meestal verplicht ondernemings- of privévermogen. Maar niet altijd, zo bleek onlangs voor het gerechtshof in Arnhem.

Woning ondernemingsvermogen?
In de desbetreffende zaak wilde de ondernemer de eigen woning tot het ondernemingsvermogen rekenen. Van de woning werd slechts één kamer, zo'n 6% van de woning, bedrijfsmatig gebruikt.

Woning 'mede dienstbaar' aan bedrijf
De ondernemer stelde echter dat de woning mede dienstbaar was aan de onderneming. Hij voerde aan dat er vanuit de woning toezicht mogelijk was op de bedrijfsactiviteiten in en rondom de naastgelegen bedrijfshal. Verder werden er, ook buiten de normale werktijden, goederen van leveranciers ontvangen en was er vanuit de woning contact met de werknemers gedurende de werkdag.

Van belang was tevens dat de bedrijfshal alleen bereikbaar was via de toegangsweg naar de woning. Bij de aankoop van de woning bleek het niet mogelijk een recht van overpad te verkrijgen.

Rechter gaat mee
Voor de rechter waren deze argumenten voldoende om toe te staan dat de ondernemer de woning als ondernemingsvermogen aanmerkte.


« Terug naar het overzicht

Onze relatiebeheerders

Vennoot en fiscaal jurist

compier@confianza.nl

Vennoot en belastingadviseur

hslootweg@confianza.nl

Vennoot en accountant

klok@confianza.nl

Relatiebeheerder en accountant

aron@confianza.nl

Confianza Accountants

Bezoekadres:
Rijnstraat 3
2223 EG  Katwijk (ZH)

Postadres:
Postbus 302
2220 AH Katwijk (ZH)

Telefoon: 071-4076380
Fax:  071-4076510
E-mail:  info@confianza.nl

K.v.K. Leiden nr. 28073916

Made by Exxtra

Aangesloten bij:

Made by Exxtra

Dez site maakt gebruik van cookies - Verberg deze melding