Selecteer pagina
Confianza.nl > Nieuwsflits

Rekenhulp revisierente bij afkoop lijfrente

Thursday 8 March 2018

Als je een lijfrente voortijdig afkoopt, moet je revisierente betalen. Een lijfrente is namelijk bedoeld als aanvulling op de AOW en eventueel pensioen. Neem je het geld eerder op, dan heb je dus ten onrechte uitstel van betaling over de afgetrokken lijfrentepremies gehad. Op de site van de Belastingdienst vind je een tool, waarmee je de revisierente kunt berekenen.

Hoeveel revisierente?
De revisierente bedraagt standaard 20%. Dit percentage betaal je naast de belasting die je sowieso over de afkoopsom betaalt, in 2018 maximaal 51,95%.

Soms minder revisierente
In sommige gevallen betaal je minder dan 20% revisierente. Het moet om te beginnen gaan om een lijfrente die binnen tien jaar is afgekocht. Verder hangt de revisierente af van de bedragen die je voor de lijfrente hebt afgetrokken.

Rekenhulp
Op de site van de Belastingdienst kan je via de rekenhulp zelf uitrekenen of je minder dan de standaard revisierente van 20% verschuldigd bent.

Let op! Voor het berekenen van de revisierente heb je de aangiften nodig van de jaren waarin je de lijfrentepremies hebt afgetrokken. Deze bedragen zijn namelijk bepalend voor de te betalen revisierente.

Wanneer geen revisierente?
Je hoeft geen revisierente te betalen als de afkoopsom gering is. Voor het jaar 2018 ligt deze grens op € 4.351. Je hoeft ook geen revisierente te betalen als je arbeidsongeschikt bent. De afkoopsom mag dan standaard niet meer zijn dan € 40.644. Wil je een groter bedrag afkopen, dan heb je toestemming nodig van de inspecteur.

Bewijs arbeidsongeschiktheid
Je moet kunnen bewijzen dat je arbeidsongeschikt bent. Dit kan via een verklaring van een arts, maar het is ook voldoende als je kunt aantonen dat je een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid krijgt of binnenkort gaat krijgen. Dit mag een uitkering van een uitkeringsinstantie zijn of van een zelf afgesloten verzekering. Deze weg is vaak makkelijker, want artsen zijn niet altijd bereid een verklaring vanwege arbeidsongeschiktheid af te geven.


« Terug naar het overzicht

Onze relatiebeheerders

Vennoot en fiscaal jurist

compier@confianza.nl

Vennoot en belastingadviseur

hslootweg@confianza.nl

Vennoot en accountant

klok@confianza.nl

Relatiebeheerder en accountant

aron@confianza.nl

Confianza Accountants

Bezoekadres:
Rijnstraat 3
2223 EG  Katwijk (ZH)

Postadres:
Postbus 302
2220 AH Katwijk (ZH)

Telefoon: 071-4076380
Fax:  071-4076510
E-mail:  info@confianza.nl

K.v.K. Leiden nr. 28073916

Made by Exxtra

Aangesloten bij:

Made by Exxtra

Dez site maakt gebruik van cookies - Verberg deze melding