Selecteer pagina
Confianza.nl > Nieuwsflits

Veel administratie valt onder bewaarplicht

Tuesday 12 September 2017

Als ondernemer ben je verplicht een administratie te voeren. Wat we hieronder precies moeten verstaan, is niet nader omschreven in de wet. Je doet er echter goed aan dit niet te beperkt op te vatten, zo leert recente rechtspraak.

Inrichting van uw administratie
Jouw administratie dient in ieder geval zodanig te zijn ingericht, dat de fiscus jouw financiële en uiteraard ook jouw fiscale verplichtingen eenvoudig kan achterhalen. Alles wat hierbij van belang kán zijn, behoort tot de administratie. Je dient dit bovendien minstens zeven jaar te bewaren. Voor onroerend goed is deze termijn zelfs tien jaar.

Onlangs werd bij een autohandelaar annex reparateur geconstateerd dat verzekerings- en schaderapporten niet waren bewaard. Omdat hiernaar op facturen wel verwezen werd, schoot de administratie tekort. De opgelegde informatiebeschikking bleef dan ook in stand, met alle nadelige gevolgen van dien.

Let op! Zaken als facturen, loonstaten, offertes en correspondentie behoren uiteraard tot de administratie. Maar ook minder voor de hand liggende zaken, zoals email, kladaantekeningen en aanwezig kasgeld. Het begrip 'administratie' is dus omvangrijk.

Informatiebeschikking
Als jouw administratie tekort schiet, kan de inspecteur je een informatiebeschikking opleggen. Daarmee kan hij je dwingen de benodigde informatie op te hoesten. Vind je dat je de gevraagde informatie al hebt geleverd of ben je het anderszins niet met de beschikking eens, dan kan je deze aanvechten voor de rechter.

Omkeren bewijslast
Lever je de gevraagde info niet of is dit niet mogelijk omdat je bijvoorbeeld bepaalde zaken niet bewaard hebt, dan kan de inspecteur de bewijslast omkeren. Dit is buitengewoon vervelend, want dan zal je moeten aantonen dat de opgelegde aanslag te hoog is. Dat zal zonder de nodige papieren niet meevallen.


« Terug naar het overzicht

Onze relatiebeheerders

Vennoot en fiscaal jurist

compier@confianza.nl

Vennoot en belastingadviseur

hslootweg@confianza.nl

Vennoot en accountant

klok@confianza.nl

Relatiebeheerder en accountant

aron@confianza.nl

Confianza Accountants

Bezoekadres:
Rijnstraat 3
2223 EG  Katwijk (ZH)

Postadres:
Postbus 302
2220 AH Katwijk (ZH)

Telefoon: 071-4076380
Fax:  071-4076510
E-mail:  info@confianza.nl

K.v.K. Leiden nr. 28073916

Made by Exxtra

Aangesloten bij:

Made by Exxtra

Dez site maakt gebruik van cookies - Verberg deze melding