05/12/2019
De Hoge Raad heeft in een recente uitspraak geoordeeld dat een lening als eigenwoningschuld is aan te merken wanneer na fictieve vervreemding de lening op een woning wordt doorgeschoven naar een nieuw gekochte woning. Dit oordeel gaat in tegen de visie van de Belastingdienst, die zich hierbij zal moeten neerleggen.
Leegstand na verkoop
Wanneer een woning eerst leeg staat en daarna verkocht wordt, mag de rente op de eigenwoningschuld in het jaar van aanvang van de leegstand en de drie jaren erna to...
05/12/2019
De fiscale scholingsaftrek gaat verdwijnen, maar niet vóór 2022. Dat betekent dat de aftrek in 2020 en 2021 nog overeind blijft. Dit blijkt uit een brief van minister Koolmees van SZW.
Scholingsaftrek
Via de scholingsaftrek kunnen bepaalde kosten van scholing onder voorwaarden in aftrek op het inkomen worden gebracht. Het betreft met name de kosten van lesgeld, cursusgeld, collegegeld, examengeld en van verplicht gestelde leer- en beschermingsmiddelen.
Aftrek vervangen door subsidie
Het kabinet beoo...
05/12/2019
Eten buiten de deur is belast met het lage btw-tarief van 9%. Dit geldt echter niet voor alcoholische dranken, waarvoor het hoge btw-tarief van 21% geldt. Ook als deze dranken onderdeel van een lunch of diner uitmaken.
Eén dienst?
Voor de Hoge Raad was de vraag aan de orde of lunchen en dineren in een restaurant moet worden gezien als één dienst, waarop ook maar één btw-tarief van toepassing kan zijn. De Hoge Raad vindt van niet.
Europese richtlijnen
De btw-wetgeving in Nederland en overige EU-lidst...
05/12/2019
Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. Deze wet brengt wijzigingen in het ontslagrecht aan, waaronder de transitievergoeding. Hieronder volgt een opsomming van de wijzigingen van de transitievergoeding.
Recht op transitievergoeding per eerste werkdag
Het recht op een transitievergoeding bij ontslag door de werkgever ontstaat vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst. Dit geldt ook voor werknemers die nu al bij de werkgever in dienst zijn. Op dit moment hebben...
05/12/2019
De feestdagen komen eraan en 2019 is alweer bijna ten einde. Dit betekent dat je nog één maand de tijd hebt om de volgende fiscale voordelen te kunnen benutten.
1. Gebruik de vrije ruimte
Via de werkkostenregeling kan je vergoedingen en verstrekkingen belastingvrij uitdelen, ook aan jezelf als dga. In 2019 bedraagt de vrije ruimte 1,2% van je fiscale loonsom. Heb je deze grens nog niet bereikt, gebruik hier dan de decembermaand voor. Een gezellig personeelsfeest of een leuke bonus onder de kerstbo...
05/12/2019
Bedrijven die vennootschapsbelasting betalen en een gebroken boekjaar hebben, krijgen wellicht een correctie op hun voorlopige aanslag. Dit heeft de Belastingdienst bekend gemaakt.
Uitstel tariefsverlaging
De correctie op de voorlopige aanslag is het gevolg van het uitstellen van de verlaging van het tarief van de tweede schijf van de vennootschapsbelasting. Dit tarief zou oorspronkelijk in 2020 dalen van 25% naar 22,55%, maar die daling is uitgesteld.
Voorlopige aanslagen
Bij het opleggen van de vo...
05/12/2019
Voor het eerst is in een cao een vergoeding opgenomen voor zzp’ers. In de cao voor architecten is de vergoeding bepaald op 150% van het salaris van een vergelijkbare architect in loondienst.
Kabinetsplannen
De afspraak speelt in op de kabinetsplannen om de arbeidsvoorwaarden voor zzp’ers te verbeteren. Zo kan tegenwoordig zekerheid verkregen worden over de arbeidsrelatie door te werken met zogenaamde modelovereenkomsten die men kan laten goedkeuren door de Belastingdienst. Ook werkt het kabinet aa...
28/11/2019
Bij verkoop van onroerend goed is in beginsel overdrachtsbelasting verschuldigd. Er geldt echter een vrijstelling als er btw over de verkoop moet worden berekend en de koper deze niet kan aftrekken. Daarvoor is weer van belang of er sprake is van ‘nieuwbouw’. Maar wanneer is er sprake van nieuwbouw?
Overdrachtsbelasting
Overdrachtsbelasting is verschuldigd bij aankoop van onroerend goed. Voor woningen bedraagt het tarief 2%, voor niet-woningen, bijvoorbeeld een winkelpand, 6%.
Vrijstelling
De wet ke...
28/11/2019
Veel ondernemingen brengen hun diverse activiteiten onder in verschillende bv’s. Het is dan wel zaak om periodiek deze structuur op te schonen. Aangekondigde nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat je deze opschoonactie het best binnenkort kunt uitvoeren.
Werken met een bv-structuur?
Het ondernemen via verschillende vennootschappen zorgt ervoor dat jouw ondernemingen elkaar niet negatief beïnvloeden. Door hiertussen een goede scheiding aan te brengen en verschillende vennootschappen te gebruiken, kunnen...
28/11/2019
Bij het naderen van de jaarwisseling vragen velen zich traditioneel af of het verstandig is ook dit jaar nog wat belastingvrij te schenken, bijvoorbeeld aan de kinderen. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten?
Een decembercadeautje
Met de feestdagen in het vooruitzicht is het altijd leuk om je naasten wat te schenken. Uiteraard het liefst belastingvrij, want de schenkbelasting bedraagt minimaal 10%. Wat zijn de vrijstellingen, voor wie gelden deze en welke regels moet je nog meer in h...