Selecteer pagina
Confianza.nl > Nieuwsflits

Hogere btw-aftrek door zonnepanelen op woongedeelte boerderij

Thursday 8 February 2018

Als je zonnepanelen op het dak van jouw boerderij plaatst en deze tot het zakelijk vermogen rekent, krijg je de btw op de zonnepanelen terug. Maar door het plaatsen van de panelen wordt in die situatie ook het deel van jouw pand groter dat je zakelijk gebruikt. Met als gevolg dat je ook meer btw op het pand terug krijgt.


Btw op pand
Als je een deel van het pand zakelijk gebruikt, krijg je de btw op dit deel terug. Door plaatsing van zonnepanelen wordt het zakelijk gebruikte deel van het pand groter. Ook de totale ruimte wordt groter, want het deel van het dak waarop de zonnepanelen geplaatst zijn, telt voortaan ook mee.

Pand tien jaar volgen voor btw
De btw op een pand wordt na aankoop tien jaar gevolgd, de zogenaamde herzieningsperiode. Verandert in die tien jaar het zakelijk gebruik van jouw pand, dan moet je een deel van de al terugontvangen btw alsnog afdragen, dan wel krijg je een groter deel van de al afgedragen btw terug. Afhankelijk van de vraag of het zakelijk gebruik af- dan wel toeneemt.

Effect zonnepanelen
Door de zonnepanelen wordt een groter deel van de woning tot het zakelijke deel van het pand gerekend. In een zaak onlangs voor de rechter nam daardoor het zakelijk gebruikte deel van de woning met 11 m2 toe. Dit leverde de belastingplichtige een teruggave van € 277 aan btw op.

Let op! Plaats je de zonnepanelen aan het begin van de herzieningsperiode, dan krijg je over meerdere jaren de teveel betaalde btw terug. Maximaal dus over tien jaar.


« Terug naar het overzicht

Onze relatiebeheerders

Vennoot en fiscaal jurist

compier@confianza.nl

Vennoot en belastingadviseur

hslootweg@confianza.nl

Vennoot en accountant

klok@confianza.nl

Relatiebeheerder en accountant

aron@confianza.nl

Confianza Accountants

Bezoekadres:
Rijnstraat 3
2223 EG  Katwijk (ZH)

Postadres:
Postbus 302
2220 AH Katwijk (ZH)

Telefoon: 071-4076380
Fax:  071-4076510
E-mail:  info@confianza.nl

K.v.K. Leiden nr. 28073916

Made by Exxtra

Aangesloten bij:

Made by Exxtra

Dez site maakt gebruik van cookies - Verberg deze melding