top of page

Geen dividend voor multinationals maar juist voor de ondernemer


We konden er afgelopen weken niet omheen: het nieuws over afschaffing van de dividendbelasting. Iedereen heeft er een mening over en dat is in alle media breed uitgemeten. Uiteindelijk is de afschaffing van de baan en komen de vrijkomende miljarden toe aan ondernemers. Goed nieuws voor u als ondernemer!

Door een eenvoudig rekenvoorbeeld laat ik zien dat het beschikbaar stellen van dividend, voor een ‘gewone’ ondernemer/DGA met een BV, in 2018 al lonend kan zijn.

Algemene heffingskorting

Voor 2018 bedraagt de algemene heffingskorting € 2.265. Iedereen in Nederland heeft recht op deze heffingskorting. Lang niet iedereen benut dit volledig. Heeft uw partner geen of een laag inkomen maar wel in u een fiscale partner die voldoende belasting betaald? Is uw fiscale partner bovendien geboren na 1962? Dan wordt sinds 2009 de destijds zogenoemde oneerbiedige ‘aanrechtsubsidie’ afgebouwd (voor 2018 tot nog maar € 755). Een koopkrachtdaling van het gezin van maar liefst € 1.510 ten opzichte van vóór 2009.

Uitkeren dividend en toedelen aan uw partner

Heeft u een BV, een fiscale partner geboren na 1962, heeft hij/zij geen of een laag inkomen en kan uw BV dividend uitkeren aan u als DGA? Dan is € 9.060 dividend toedelen aan uw partner al voldoende de algemene heffingskorting volledig te benutten.

Uitwerking

Over € 9.060 dividend is in de aangifte inkomstenbelasting (box 2) in 2018 (en 2019) nog 25% inkomstenbelasting verschuldigd. Dit betekent dat uw partner € 2.265 inkomstenbelasting moet betalen. Door toepassing van de volledige algemene heffingskorting hoeft uw partner niets te betalen.

Met dit voorbeeld is dus € 1.510 (€ 2.265 minus € 755) netto extra aan heffingskorting benut. Dat is met het oog op de feestmaanden best een welkome aanvulling.

Andere mogelijkheden

Er zijn nog andere mogelijkheden de algemene heffingskorting van uw fiscale partner niet geheel of deels te verliezen. Denk aan toedelen van box 3-vermogen, het in loondienst nemen bij uw BV of de reële arbeidsbeloning van minimaal € 5.000 als uw partner gaat meewerken in uw onderneming.

Laat u tijdig informeren door uw adviseur!


bottom of page