top of page

9%, 21% of geen btw bij verhuur opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen


Welk btw-tarief moeten hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven hanteren bij de verhuur van accommodaties aan gemeenten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen? De Belastingdienst heeft uitleg gegeven.


Verhuur accommodatie voor kort verblijf: 9% btw

Hotels, pensions of vakantiebestedingsbedrijven die gemeubileerde accommodaties verhuren aan personen die daar kort verblijven zijn 9% btw verschuldigd over de verhuurprijs. Op basis van het huidige beleid is dit btw-tarief ook van toepassing bij verhuur aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) of het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor de opvang van asielzoekers. De Belastingdienst meldt nu dat hetzelfde beleid ook van toepassing is bij de verhuur aan gemeenten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.


Let op! Het 9% btw-tarief blijft ook gelden als de asielzoekers of Oekraïense vluchtelingen relatief lang in de accommodaties blijven. Door de aard van hun verblijf wordt dit gezien als een kort verblijf.


Ongemeubileerde verhuur: btw vrijgesteld

Verhuur van ongemeubileerde accommodaties voor de tijdelijke opvang van asielzoekers is vrijgesteld van btw. Dat geldt ook voor ongemeubileerde verhuur voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.


Let op! Als je vrijgesteld van btw verhuurt, heb je geen recht op aftrek van btw op kosten met betrekking tot de ongemeubileerde accommodaties.


Verhuur roerende goederen: 21% btw

Stacaravans of bijvoorbeeld containers zijn roerend en niet onroerend. Verhuur van dergelijke roerende zaken voor de tijdelijke opvang van asielzoekers of Oekraïense vluchtelingen is altijd belast met 21% btw.Comentarios


bottom of page