top of page

Dga, hanteer zakelijke voorwaarden bij lening bij je bv


Als dga kan je meestal vrij eenvoudig een lening bij je bv afsluiten. Op deze manier stel je belastingheffing uit. Maar denk wel aan de voorwaarden, anders loop je forse financiële risico’s.


Lenen bij de bv

Dga’s kunnen een lening afsluiten bij hun bv. Dit kan fiscaal interessant zijn. Om de hoogte van het bedrag dat een dga kan lenen bij zijn bv te beperken, ligt er een wetsvoorstel om vanaf 2023 een maximum van € 500.000 vast te leggen. Maar ook tot die tijd en erna moet je ervoor zorgen dat een lening bij je eigen bv aan de nodige voorwaarden voldoet.


Voorwaarden op papier

Als je een lening afsluit, zorg er dan voor dat je met je bv zakelijke voorwaarden afspreekt. Er moet in beginsel dus geen verschil zijn met een lening aan een willekeurige derde. Dat betekent dat je de lening moet vastleggen, inclusief een aflossingsschema. Ook moet er een reële rente worden afgesproken en moet je zorgen voor voldoende onderpand.


Navordering

Houd je je niet aan de fiscale voorwaarden, dan kan het zomaar gebeuren dat de inspecteur jouw lening als uitdeling aanmerkt en deze belast in box 2. Onlangs stapte een dga naar de rechter omdat hem dit was overkomen. Onderzoek bracht echter aan het licht dat er geen schriftelijke overeenkomst was, geen aflossingsschema, er was geen onderpand aanwezig en de rente werd telkens op de lening bijgeschreven. De navordering bleef dan ook in stand.


Let op! Vanwege de coronacrisis kan je als dga soms een lager gebruikelijk loon afspreken. Eén van de voorwaarden is dan echter wel dat je rekeningcourant bij de bv hierdoor niet verder toeneemt.


Heb je als dga vragen over de fiscale voorwaarden die gelden voor een lening bij de eigen bv, neem dan contact met ons op.


bottom of page