top of page

Inkomensafhankelijke combinatiekorting bij opvang Oekraïense vluchtelingen


Heb je vluchtelingen uit Oekraïne in huis opgevangen en/of bied je hun nog steeds opvang? Mogelijk wordt dan een vluchteling aangemerkt als je fiscale partner. Dit kan gevolgen hebben voor je recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting. De staatssecretaris biedt daar met terugwerkende kracht vanaf 2022 een oplossing voor.


Fiscale partner

Fiscaal partnerschap kan ontstaan door het samenwonen met iemand waarbij ook een minderjarig kind van één van beiden op hetzelfde adres woont. Door deze regel kan een vluchteling die je in huis opvangt, je fiscale partner worden als jouw minderjarig kind ook bij jou in huis woont.


Let op! Dit kan zich alleen voordoen als je geen andere fiscale partner hebt. Je hebt namelijk altijd maar één fiscale partner.


Minstverdienende fiscale partner

Als de Oekraïense vluchteling door voorgaande regel jouw fiscale partner is, kan dit betekenen dat je geen recht hebt op inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Bij fiscale partners heeft namelijk alleen de minstverdienende partner hier recht op.


Goedkeuring

De overheid wil niet dat je fiscaal nadelige gevolgen hebt van het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Daarom keurt de staatssecretaris met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 het goed dat je toch recht hebt op IACK als jouw arbeidsinkomen hoger is dan het dat van de Oekraïense vluchteling. Een belangrijke voorwaarde voor de goedkeuring is dat je voldoet aan alle andere voorwaarden voor de IACK. Welke dat zijn, lees je hier.


Een andere voorwaarde voor de goedkeuring is dat de Oekraïense vluchteling onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (2001/55/EG) valt. Iedereen die onder de richtlijn valt mag in ieder geval tot 4 maart 2024 in Nederland blijven. Diegene heeft recht op opvang, medische zorg en onderwijs voor minderjarige kinderen. Werken in Nederland is ook toegestaan. Wie wel en wie niet onder de Richtlijn vallen, lees je hier.


Let op! De goedkeuring is van toepassing zolang Richtlijn 2001/55/EG geldt.


Tip: wij kunnen de fiscale gevolgen van de opvang van een Oekraïense vluchteling voor je beoordelen. Neem hiervoor contact met ons op.


Comments


bottom of page