top of page

Moet je vóór 1 juli in actie komen bij grensoverschrijdend telewerken?


In een ander EU-land wonende werknemers die voor een in Nederland gevestigde werkgever werken maar deels thuis in hun woonland werken, kunnen te maken krijgen met sociale verzekeringsplicht in hun woonland. Zij kunnen bij de SVB echter om een uitzonderingspositie vragen, waardoor ze toch in Nederland sociaal verzekerd zijn. Om dat vanaf 1 juli 2023 te laten gelden, moeten zij wel vóór 1 juli 2024 in actie komen.


Europese aanwijsregels

Waar een werknemer sociaal verzekerd is, wordt bepaald door Europese aanwijsregels. Voor de sociale verzekeringen geldt als hoofdregel dat een werknemer sociaal verzekerd is in het land waar hij werkt. Werkt de werknemer echter ook in het woonland, dan is hij/zij sociaal verzekerd in het woonland als hij/zij 25% of meer van de totale werktijd in het woonland werkt.

 

Let op! Dit kan betekenen dat een werknemer die twee van de vijf dagen thuis in zijn of haar woonland werkt, sociaal verzekerd is in dat woonland.


Uitzondering bij verzoek

Deze werknemers kunnen bij de SVB om een uitzonderingspositie vragen. Ze zijn dan, in afwijking van de Europese aanwijsregels, sociaal verzekerd in Nederland in plaats van in hun woonland. De belangrijkste voorwaarden voor deze uitzonderingspositie zijn dat de werknemer buiten Nederland woont en alleen voor een in Nederland gevestigde werkgever of werkgevers werkt. Verder moet deze werknemer tussen de 25 en 50% van de totale werktijd in het woonland telewerken.


Terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2023

Tot 1 juli 2023 gold in verband met de coronacrisis een tijdelijke uitzonderingspositie. In de coronatijd werkten veel werknemers thuis, maar konden ze door de uitzonderingspositie toch in Nederland sociaal verzekerd blijven. Vanaf 1 juli 2023 is deze tijdelijke uitzonderingspositie vervallen en vervangen door de hiervoor beschreven uitzonderingspositie.

 

Voldoe je aan de voorwaarden van deze uitzonderingspositie en wil je vanaf 1 juli 2023 sociaal verzekerd blijven in Nederland, dan kan je nog uiterlijk 30 juni 2024 vragen om de uitzonderingspositie. Deze uitzonderingspositie kan dan terugwerkende kracht krijgen tot maximaal 1 juli 2023.

 

Let op! Voorwaarde hierbij is dat je gedurende deze tijd alleen in Nederland sociale verzekeringspremies betaalt.


Vanaf 1 juli 2024 nog maximaal 3 maanden terugwerkende kracht

Vraag je vanaf 1 juli 2024 om de uitzonderingspositie, dan wordt deze maximaal voor drie maanden met terugwerkende kracht verleend. Voorwaarde hierbij is ook dat je in die tijd alleen in Nederland sociale verzekeringspremies betaalt.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page