top of page

Personeelsuitgaven en relatiegeschenken in laatste btw-aangifte


Eind januari moeten de meeste ondernemers de laatste btw-aangifte van het jaar 2019 indienen. Vergeet hierin niet de uitgaven ten aanzien van je personeel en relatiegeschenken.


BUA

De btw op uitgaven ten aanzien van het personeel en relatiegeschenken is niet altijd aftrekbaar, ook niet als je gewoon prestaties verricht die belast zijn met btw. De uitzonderingen op de aftrek zijn geregeld in het BUA (Besluit Uitsluiting Aftrek).


Om welke uitgaven gaat het?

Bij uitgaven ten aanzien van het personeel kan je bijvoorbeeld denken aan personeelsuitjes en het bekende kerstpakket. Relatiegeschenken kunnen verschillend van aard zijn, maar ook hier is een bekend voorbeeld het kistje wijn met kerst.


Wanneer aftrek beperkt?

De btw ten aanzien van personeelsuitgaven is in beginsel niet aftrekbaar als de uitgaven voor het personeelslid in één jaar meer zijn dan € 227 exclusief btw. Blijven de uitgaven onder dit bedrag, dan is de btw in beginsel dus wel aftrekbaar.


Let op! Dit betekent dat je moet berekenen wat de uitgaven aan personeelsvoorzieningen per werknemer in 2019 zijn geweest.


Relatiegeschenken

Ook de aftrek van btw op relatiegeschenken is soms beperkt. De btw is namelijk niet aftrekbaar als de ontvanger van je geschenk, als hij het zelf zou kopen, minder dan 30% van de btw zou kunnen aftrekken, én je in het jaar aan deze relatie meer dan € 227 exclusief btw aan relatiegeschenken hebt gegeven.


Laatste aangifte van het jaar

Heb je op genoemde uitgaven in de loop van het jaar te veel of juist te weinig btw afgetrokken, dan moet je dit in de laatste aangifte corrigeren.


Vind je het lastig dit uit te rekenen? Wij helpen je graag de laatste btw-aangifte 2019 in te dienen.


Commentaires


bottom of page