top of page

Privégebruik (bestel)auto onderneming


Als je de auto van je onderneming ook privé gebruikt, bijvoorbeeld voor vakantieritten, boodschappen of familiebezoek, dan heb je daar zelf voordeel van. Dit wordt het 'privégebruik van de auto van je onderneming' genoemd. Dit privégebruik moet je met de autokosten van je onderneming verrekenen. Ook voor de btw moet je rekening houden met het privégebruik van de auto.


Als je een auto van je onderneming ook privé gebruikt, moet je voor dat privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming. Dit bedrag is maximaal het bedrag van de autokosten. Het bedrag dat je verrekent met je autokosten, hangt af van de waarde van de auto.


Privégebruik bestelauto

De regels voor privégebruik van een auto gelden ook voor bijna alle bestelauto's. Uitzondering hierop zijn bestelauto's die bijna uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen. Het gaat dan om auto's die bijvoorbeeld alleen een bestuurdersstoel hebben en waarvan de bevestigingspunten van de passagiersstoel zijn weggeslepen of dichtgelast. In zulke gevallen verreken je het aantal privékilometers maal de werkelijke kilometerprijs met de autokosten.


Let op! Gebruik je de bestelauto uitsluitend zakelijk? Dan kan je een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' indienen.Bron: Belastingdienst


bottom of page