Uitstel loonaangifte vanwege problemen eHerkenning

Bijgewerkt op: 28 feb 2020


Moet je als rechtspersoon loonaangifte doen? Dan ben je verplicht dit vanaf dit jaar te doen met behulp van eHerkenning. Deze verplichting heeft tot veel ophef geleid. De Belastingdienst heeft daarom besloten dat je, onder voorwaarden, uitstel voor de loonaangifte kan krijgen tot 1 juli 2020.


eHerkenning

eHerkenning is een veilig gedigitaliseerd communicatiemiddel waarmee inmiddels met enige honderden overheidsinstanties gecommuniceerd kan worden.


Belangrijke voorwaarde voor uitstel

Je kunt alleen uitstel krijgen als je de laatste loonaangifte hebt ingediend via het oude portaal van de Belastingdienst, dus nog zonder eHerkenning.


Let op! Het uitstel geldt voor ondernemers die overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk en daarvoor eHerkenning moeten aanschaffen, maar ook voor ondernemers die voortaan een fiscaal dienstverlener of marktsoftware inzetten om aangifte te doen.


Aangifte soms onmogelijk

Behalve het feit dat ondernemers voortaan dus moeten betalen om aangifte loonheffing te doen, is het ook een probleem dat sommige bedrijven via eHerkenning geen aangifte kúnnen doen.


Het betreft bijvoorbeeld fiscale eenheden, buitenlandse rechtspersonen die in Nederland actief zijn en ambassades. Zij kunnen zich namelijk niet inschrijven in het Handelsregister, wat verplicht is om via eHerkenning aangifte te kunnen doen. In een brief aan de Kamer heeft minister Knops van het ministerie van BZK aangegeven voor deze groepen naar een oplossing te zoeken.


Zoeken naar oplossing

Ook voor kleine bedrijven wordt gezocht naar een oplossing voor de relatief hoge aanschafkosten van eHerkenning. Zo wordt er met aanbieders overlegd over een verlaging van de prijs.


Heb je vragen over het doen van de loonaangifte via eHerkenning? Laat het ons gerust weten.