top of page

Ook bitcoin is belast in Box 3


Speculeren met bitcoins is razend populair. Ondanks het feit dat de koers bijna dagelijks enorm varieert, schaffen velen de virtuele munt aan. Je moet deze bij de aangifte wel vermelden in box 3.

Welke waarde?

De waarde van de bitcoin fluctueert enorm. Schommelingen van tientallen procenten per dag zijn geen uitzondering. Voor de aangifte inkomstenbelasting is echter alleen de waarde op de peildatum van box 3 van belang. Voor de komende aangifte over 2017 is dat dus de koers op 1 januari 2017. Die was toen zo'n € 950. Dat de huidige waarde vele malen hoger ligt, is pas voor de aangifte over 2018 van belang.

Let op! Bitcointransacties zijn in principe anoniem. Je bent echter verplicht jouw bezit op te geven. Doe je dit niet, dan zal de inspecteur navorderen plus een fikse boete opleggen als hij jouw bezit aan bitcoins ontdekt.

Controle op bezit

De kans dat de Belastingdienst jouw bezit traceert is zeker niet gering, want de fiscus beschikt over een heel arsenaal aan controlemethodes. Zo zal je de bitcoinaankopen in vrijwel alle gevallen via een bank betalen. Banken zijn in Nederland verplicht de fiscus inzage te geven in dergelijke transacties. Ook met buitenlandse banken bestaan hierover onderlinge afspraken.

Dure aankopen

Bovendien heeft de fiscus zicht op dure aankopen. Schaf je bijvoorbeeld van de winst op bitcoins een nieuwe auto aan, dan kan de fiscus je vragen waarmee je deze hebt gefinancierd. Vermoedt men zwart inkomen of verzwegen vermogen, zoals bitcoins, dan kan je eveneens rekenen op een naheffing met boete.

bottom of page