Als je als ondernemer een bedrijf start, hierin een deel van de eigen woning gebruikt als werkruimte en de woning als ondernemingsvermogen aanmerkt, moet je bij de waardering van die woning rekening te houden met de duurzame zelfbewoning van dit pand. Maar wat is het gevolg als dit niet is gebeurd?
Te hoge inbrengwaarde
Als bij de inbreng geen rekening is gehouden met de duurzame zelfbewoning, dan wordt het pand op de balans te hoog gewaardeerd. De inspecteur kan de waarde dan corrigeren. Gebeurt dit niet, dan kan hij dit alsnog doen als de woning later wordt verkocht.
Boekverlies
Tot dit oordeel kwam de rechter onlangs in een zaak waarbij bij inbreng van de woning geen rekening was gehouden met de duurzame zelfbewoning. Dit resulteerde in een stevig boekverlies, omdat bij verkoop van de woning wel met de duurzame zelfbewoning rekening was gehouden. De belastingplichtige in kwestie vond echter dat de inspecteur deze fout niet meer kon corrigeren. Hij was immers akkoord gegaan met alle nadien ingediende aangiftes. De rechter was echter van mening dat de fout wel gecorrigeerd kon worden.
Let op! De fout van de belastinginspecteur zou volgens de rechter niet gecorrigeerd kunnen worden als er sprake was geweest van een eerdere bewuste standpuntbepaling over deze zaak door de inspecteur. Hiervan was echter geen sprake.
Bewuste standpuntbepaling
Volgens de rechter kan alleen van een bewuste standpuntbepaling sprake zijn als de desbetreffende kwestie uitdrukkelijk aan de orde is gesteld. Dat was in deze zaak niet het geval. Door de correctie van de fout was er geen boekverlies meer en werd de Belastingdienst op dit punt in het gelijk gesteld.
Tip: wil je je op een eerdere standpuntbepaling van de Belastingdienst beroepen, dan dien je dit aannemelijk te kunnen maken. Bijvoorbeeld via verslagen van besprekingen of correspondentie.
Vraag je je af wanneer de Belastingdienst fouten bij de start van de onderneming kan corrigeren, neem dan contact met ons op.