top of page

Geen bijtelling voor bestelauto zonder rittenadministratie, kan dat?


Als je geen bijtelling voor de auto van de zaak wil, ben je in principe verplicht een rittenadministratie bij te houden. Dit betekent nogal eens administratieve rompslomp. Heb je een bestelauto? Dan kan je met een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ ook onder deze verplichting uit.

Ook bijtelling voor bestelauto

Ook als er een bestelauto ter beschikking is gesteld, geldt in beginsel gewoon de bijtelling. Deze wordt berekend over de catalogusprijs, inclusief BPM en btw.

Wanneer geen bijtelling?

Net als voor personenauto's kan men aan de bijtelling ontkomen door te bewijzen dat met de auto in een jaar niet meer dan 500 km privé is gereden. Een rittenadministratie is niet verplicht, maar zonder deze administratie is het bewijs amper te leveren.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

Voor bestelauto's geldt een speciale regeling zonder dat je een bijtelling krijgt of dat je een rittenadministratie moet bijhouden. Deze regeling houdt in dat je vooraf een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ bestelauto invult én de bestelauto helemaal niet privé gebruikt.

Let op! 'Helemaal niet' betekent zelfs niet één kilometer per jaar. Woon-werkverkeer is zakelijk, maar omrijden om even bij de supermarkt boodschappen te doen niet.

Controle

De fiscus controleert fysiek of je de bestelauto ook werkelijk niet privé gebruikt. Wordt jouw bestelauto gesignaleerd waarbij er twijfel is aan het zakelijke karakter van de rit, dan kan de fiscus je om een verklaring vragen. Blijkt hieruit niet dat je de bestelauto zakelijk gebruikte, dan kan je een navordering plus boete verwachten.

Ook voor werknemers

Ook werknemers kunnen gebruik maken van de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk’ gebruik bestelauto. Zij dienen de verklaring dan via jou in te leveren bij de fiscus. Je hoeft dan met de bijtelling ook geen rekening te houden in de loonadministratie.

Tip: wijs de werknemer er uitdrukkelijk op dat de bestelauto bij gebruik van de verklaring helemaal niet privé gebruikt mag worden en dat overtreding van dit voorschrift een forse boete op kan leveren.

bottom of page