top of page

Zijn fooien belast of onbelast?


Zijn fooien voor de horecaondernemer in de inkomstenbelasting eigenlijk belast? En hoe zit het met de btw? Moet je ook btw over fooien afdragen?

Blijk van waardering

Een fooi in de horeca is eigenlijk niet meer weg te denken. Het wordt dan ook gezien als blijk van waardering voor de geleverde service. De Belastingdienst gaat er dan ook vanuit dat je de fooi vanwege zakelijke motieven hebt ontvangen en berekent deze gewoon tot de winst. Hierover ben je dus belasting verschuldigd.

Tip: breng de fooien onder in de winst, want dan heb je recht op 14% aftrek vanwege de mkb-winstvrijstelling. Neem ze dus bijvoorbeeld niet op als bijverdienste.

Fooien personeel

Fooien van personeel zijn in de regel onbelast.

Geen btw

Over fooien hoef je in beginsel geen btw af te dragen. De staatssecretaris van Financiën heeft dit expliciet voor de horeca bepaald. De reden is dat er in de horeca vaste prijzen worden gehanteerd en dat fooien in de branche gebruikelijk zijn. Om dezelfde redenen geldt dit ook voor taxi's.

Heb je vragen over de belasting op fooien, neem dan contact op met één van onze adviseurs.

bottom of page