top of page

Recht op dubbele aftrek hypotheekrente?


Als je tijdelijk beschikt over twee woningen omdat jouw woning nog niet verkocht is, heb je recht op aftrek van hypotheekrente voor beide woningen. Maar hoe lang en aan welke voorwaarden moet je dan voldoen?

Oude woning staat te koop

Ben je verhuisd en staat jouw oude woning enige tijd te koop, dan mag je tijdelijk de hypotheekrente op beide woningen aftrekken. 'Tijdelijk' betekent in dit geval tot maximaal drie jaar na het jaar waarin je de woning verliet.

Voorbeeld: je bent op 6 mei 2015 verhuisd. Je mag de hypotheekrente van de oude woning nog tot uiterlijk 31 december 2018 aftrekken.

Tip: denk je dat de woning lang te koop zal staan, dan is het met het oog op deze regeling voordelig om aan het begin van het jaar te verhuizen.

Woning moet duidelijk te koop staan

De hypotheekrente van de oude woning is alleen aftrekbaar als duidelijk is dat deze te koop staat. Hou je de woning aan omdat je de huizenprijzen momenteel te laag vindt, dan is aftrek niet mogelijk.

Tip: zorg dat je aannemelijk kunt maken dat je de woning wilde verkopen, bijvoorbeeld door hiervoor een makelaar in te schakelen.

Nieuwe woning nog niet betrokken

Na aankoop van een nieuwe woning kan je natuurlijk ook nog tijdelijk in het oude blijven wonen, zolang deze nog niet verkocht is. In dit geval kan je ook de hypotheekrente voor de nieuwe woning al aftrekken, op voorwaarde dat je in het jaar van aangifte of een van de drie jaren erna naar verwachting in de woning gaat wonen. Het moet een leegstaande woning zijn, een woning in aanbouw of een nieuwbouwwoning.

bottom of page