top of page

Studietoelage kind van werknemer voor jouw rekening?


Stel dat de zoon of dochter van één van jouw betere werknemers wil gaan studeren, maar de werknemer kan de extra kosten nauwelijks ophoesten. Hoe kan je als werkgever de helpende hand bieden?

Studeren is duur en dat wordt de komende jaren echt niet veel beter. Als een kind van één van jouw werknemers wil gaan studeren, is het dus maar de vraag of dit financieel gezien wel lukt. Wat nu als je de helpende hand toesteekt? En hoe kan je dat het beste doen?

Studietoelage belast bij het kind

De rechter heeft in het verleden beslist dat een studietoelage die je verstrekt aan een kind van een werknemer, belast is bij het kind zelf. Dit pakt in de meeste gevallen gunstig uit, want veelal betaalt een studerend kind veel minder belasting dan wanneer je de toelage via de werknemer zou verstrekken.

Let op! Een studietoelage aan een kind van een werknemer is belast bij het kind zelf.

Effect heffingskorting

Dit komt omdat ook het kind van de werknemer gewoon recht heeft op de algemene heffingskorting, die in 2018 maximaal € 2.265 bedraagt. Aangezien het tarief van de eerste belastingschijf dit jaar 36,55% is, betaal je bij een gering inkomen over de eerste € 6.197 per saldo geen belasting.

Niet via loon

Het in dus meestal ongunstig om een tegemoetkoming in de studiekosten via het loon van de werknemer uit te betalen. Dan zal de tegemoetkoming namelijk al snel belast worden tegen een tarief van 40,85% of meer.

Tip: komt het vaker voor dat je studerende kinderen van personeel financieel de helpende hand biedt, overweeg dan een studiefonds op te richten. De bijdragen hieraan zijn gewoon aftrekbaar van de winst.

Overweeg je als werkgever om een studietoelage aan kinderen van werknemers te verstrekken? Dan adviseren wij graag welke optie voor jou het meest geschikt is.

bottom of page