top of page

3,9 miljoen om ondernemers voor te bereiden op Brexit


Minister Kaag voor Buitenlandse Handel stelt 3,9 miljoen euro ter beschikking aan ondernemers zodat ze de gevolgen van de Brexit voor hun bedrijf kunnen onderzoeken.

De overheid heeft een Brexit-test ontwikkeld om te kijken of hun bedrijf getroffen wordt door de Brexit. Ondernemers kunnen, als ze die test hebben gedaan, een voucher krijgen van € 2.500 om te laten uitzoeken hoe hun bedrijf precies geraakt gaat worden door de Brexit. Het geld komt uit de 'starters en international business' regeling, dat zegt ze op een Brexit-forum voor Nederlandse bedrijven. De regeling wordt nu versoepeld zodat dit geld ook voor dit doeleinde gebruikt kan worden. Minister Kaag wil hiermee laten zien dat de overheid de bedrijven steunt in deze ‘lerende fase’.

De fietsenproducent

In totaal zijn er 30.000 bedrijven in Nederland die nog nooit met grenscontroles te maken hebben gehad. Waar kunnen zij nu mee te maken krijgen? Als voorbeeld gebruikt de minister de situatie van een fietsenproducent. Als die onderdelen in het Verenigd Koninkrijk laat maken, kan dat moeilijkheden geven als de complete fiets naar bijvoorbeeld Canada geëxporteerd wordt. De Europese Unie heeft door het CETA-handelsverdrag met Canada een overeenkomst zodat de fietsen geëxporteerd kunnen worden, maar de onderdelen uit het Verenigd Koninkrijk vallen daar straks buiten'. Dat zou ondernemers veel geld kunnen kosten. Volgens Kaag zijn heel veel bedrijven zich nog niet bewust van dit soort situaties.

Pijnpunt voor ondernemers

Voor ondernemers zijn de grenscontroles het grootste pijnpunt. Zo vragen ze zich af of ze genoeg tijd hebben om een systeem op te zetten om de extra papierwinkel af te wikkelen die de Brexit met zich mee gaat brengen.

Wil je meer weten over de Brexit-voucher? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Bron: BNR

bottom of page