top of page

Aanmelden als werkgever bij Belastingdienst luistert nauw


Nieuwe ondernemers melden zich vaak te vroeg aan als werkgever. Dat constateert de Belastingdienst. Deze te vroege aanmelding leidt vaak tot te laat of niet indienen van nihilaangiften loonheffingen met als resultaat onnodige naheffingsaanslagen met boete.

Nihilaangiften

In praktijk gebeurt het nogal eens dat een nieuwe ondernemer zich bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel ook gelijk aanmeldt als werkgever. Dit terwijl hij op dat moment nog geen personeel in dienst heeft en het ook nog niet duidelijk is of in de toekomst personeel nodig is. De ondernemer die zich aanmeldt als werkgever moet vanaf dat moment wel aangifte loonheffingen gaan doen. Zijn er nog geen werknemers in dienst, dan moeten er dus op tijd nihilaangiften worden gedaan. Dat wordt nog weleens vergeten, met als gevolg dat de Belastingdienst naheffingsaanslagen met boetes oplegt.

Tijdig aanmelden

Het advies van de Belastingdienst aan de ondernemer luidt dan ook om de aanmelding als werkgever te doen uiterlijk de dag voordat de ondernemer voor het eerst personeel in dienst neemt. Na het aanmelden als werkgever ontvang je vanuit de Belastingdienst een loonheffingennummer en een aangiftebrief. In deze brief staat over welke tijdvakken je aangifte moet doen.

bottom of page