top of page

Geen naheffingen na verhoging btw-tarief


Eén van de voornemens uit het regeerakkoord is het verhogen van het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Staatssecretaris Snel van Financiën heeft in de Tweede kamer toegezegd dat er geen naheffingen komen op producten en diensten die in 2018 worden betaald en geheel of deels in 2019 geleverd.

Afwijkend beleid

Normaal gesproken wordt er over het deel van de prestatie dat geleverd wordt, nadat een tariefsverhoging van kracht is geworden, btw nageheven. In zoverre is hier dus sprake van afwijkend, begunstigend beleid.

Seizoenskaart

De staatssecretaris noemde als voorbeeld een seizoenskaart van FC Den Haag. Hetzelfde geldt echter voor abonnementen en dergelijke.

Alle goederen en diensten

Volgens een persbericht van het ministerie geldt het begunstigende beleid voor alle goederen en diensten die onder het lage tarief vallen. Daaronder vallen bijvoorbeeld dus ook schilderswerkzaamheden aan de woning.

Aanzuigende werking?

De toezegging zal naar verwachting een aanzuigende werking hebben. Het is immers voordelig om bijvoorbeeld nu al schilderswerkzaamheden aan de woning te betalen die pas in 2019 worden uitgevoerd.

Belastingplan 2019

Het kabinet is van plan om de btw-verhoging op te nemen in het Belastingplan 2019 dat op Prinsjesdag van dit jaar openbaar wordt. De Eerste en Tweede Kamer moeten dan nog akkoord gaan met de wijziging. De btw-verhoging stuit overigens op groot verzet vanuit het bedrijfsleven.

Voorbereidende maatregelen

De overheid raadt ondernemers desalniettemin aan nu al voorbereidende maatregelen te nemen. Zo kan bij het uitbrengen van offertes voor 2019 al rekening worden gehouden met de komende tariefsverhoging.

Heb je vragen over de komende btw-verhoging, neem dan contact met ons op.

#btwtarief #naheffing

bottom of page