top of page

Kosten airco aftrekbaar?


Met de hitte van de laatste tijd kan een airco gelukkig uitkomst bieden. Kan je de kosten daarvan delen met de fiscus?

Airco in werkkamer

Veel zzp'ers werken geheel of deels vanuit huis. Wie overdag nog een beetje wil presteren, ontkomt er niet aan een airco aan te schaffen. Zijn de kosten daarvan deels voor rekening van de fiscus?

Woning ondernemingsvermogen

Is de woning ondernemingsvermogen, dan zijn de kosten van een airco aftrekbaar. Je moet wel rekening houden met een eventueel privévoordeel als je de werkkamer ook deels privé gebruikt, maar dat zal op een werkkamer te verwaarlozen zijn.

Woning is privévermogen

Het komt vaker voor dat zzp'ers de woning tot het privévermogen in plaats van het ondernemingsvermogen rekenen. Voor de werkkamer in de woning kan je dan meestal geen kosten in aftrek brengen, tenzij de kamer een zelfstandig onderdeel van de woning vormt én je voldoende inkomen in of vanuit de werkkamer verdient. Een airco in de werkkamer die tot het privévermogen behoort, kan je niet ten laste van de winst brengen. De airco behoort namelijk tot de inrichting van de werkkamer.

Investeringsaftrek?

Als je een airco aanschaft, heb je in beginsel wel recht op de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen. Dit is ook het geval als de airco zelf niet aftrekbaar is van de winst. Je moet wel aan alle standaard voorwaarden voldoen. Zo moet de airco minstens € 450 kosten, moet je in het jaar meer dan € 2.300 aan investeringen plegen en niet meer dan € 314.673. De investeringsaftrek bedraagt maximaal 28% en wordt procentueel minder naarmate je meer investeert.

Btw?

Als je de airco voor de omzetbelasting tot het ondernemingsvermogen rekent, kan je de betaalde btw in aftrek brengen. Omdat je de airco zakelijk gebruikt, is het geen probleem de airco voor de btw als ondernemingsvermogen aan te merken.

Wat scheelt dat nu?

Stel dat je een airco van € 3.000 ex btw aanschaft en dat je hierop 28% investeringsaftrek krijgt. Bij een belastingtarief van bijvoorbeeld 40,85% (schijf 2 en 3) scheelt dit, rekening houdend met de mkb-winstvrijstelling, € 295 netto aan te betalen belasting. Samen met de btw van € 630 levert dit toch een leuk bedrag van € 925 op. Ruim voldoende voor een lekker weekendje aan zee!

Heb je vragen over de aftrek van de kosten van een airco, neem dan contact met ons op.

bottom of page