top of page

Aftrek monumentenpanden omgezet naar een subsidie


Zowel in het Belastingplan 2017 als het Belastingplan 2018 werd de afschaffing van de aftrekpost voor onderhoudskosten aan monumentenpanden uitgesteld. In het Belastingplan 2019 is besloten dat de aftrekpost uit de aangifte inkomstenbelasting wordt vervangen door een subsidieregeling. Die wijziging gaat in per 1 januari 2019.

Onder voorwaarden kan een subsidie worden aangevraagd voor uitgaven van minimaal € 1.000, waarbij 35% van deze uitgaven wordt vergoed. In totaal is er € 40 miljoen beschikbaar gesteld voor de subsidieregeling. Als er voor meer dan € 40 miljoen aan subsidies wordt aangevraagd, wordt het percentage van 35 naar beneden bijgesteld, waardoor het plafond € 40 miljoen blijft.

Alle uitgaven van een persoon in een belastingjaar kunnen in één subsidieaanvraag tussen 1 maart en 30 april in het volgende belastingjaar worden ingediend. Binnen 13 weken na het sluiten van de aanvraagperiode beslist de uitvoerder of en hoeveel subsidie er wordt verleend.

Tip: overweeg je op korte termijn onderhoud uit te voeren aan jouw monumentpand? Doe dit dan in 2018, zodat je de kosten nog kunt aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.


bottom of page