top of page

Wijziging btw-regels digitale diensten aan EU-landen


Per 1 januari 2019 verandert de fiscale regelgeving voor de btw over digitale diensten aan consumenten in andere EU-landen. In verband met deze wijziging is er een nieuw formulier beschikbaar op de site van de Belastingdienst.

Wat zijn digitale diensten?

Digitale diensten zijn:

  • elektronische diensten

  • telecommunicatiediensten

  • radio- en televisieomroepdiensten

Nieuwe regeling btw

Heb je in een jaar niet meer dan € 10.000 omzet aan dergelijke diensten aan consumenten en het eraan voorafgaande jaar ook, dan ben je vanaf 2019 btw verschuldigd in Nederland. Tot nu toe waren deze diensten belast in het woonland van de klant.

Toch btw in land consument?

Wil je toch de btw aangeven en afdragen in het land van jouw consumenten, dan kan je dit aan de Nederlandse fiscus kenbaar maken via een nieuw formulier. Je vindt deze op de site van de Belastingdienst (belastingdienst.nl zoekterm formulier digitale dienst).

Let op! Deze keuze geldt totdat je deze weer opzegt, maar minimaal voor een periode van twee jaar.

Je kunt de btw-aangifte en afdracht dan op twee manieren regelen. De gemakkelijkste manier is via de zogenaamde MOSS-regeling (mini One Stop Shop). Maar je kan je ook aanmelden bij de Belastingdienst van jouw afnemers.

MOSS-regeling

Deze regeling biedt jou de mogelijkheid om btw die je over deze diensten moet betalen aan te geven via één land. Dit is het land waar je voor de btw geregistreerd staat. Je stuurt dan digitaal jouw btw-aangifte in. De Nederlandse fiscus stuurt de btw-meldingen vervolgens, samen met de door jou betaalde btw, door naar de desbetreffende EU-landen.

Heb je vragen over de btw op digitale diensten, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

bottom of page