top of page

Lage btw? Factureer vooruit!


Het lage btw-tarief gaat per 1 januari 2019 omhoog, van 6 naar 9%. De verhoging betreft vooral levensmiddelen, de kapper, de fietsenmaker, boeken, tijdschriften, bloemen, planten, werkzaamheden aan woningen die ouder zijn dan twee jaar, culturele uitvoeringen, kamperen, logies, sportactiviteiten en personenvervoer.

Het kabinet heeft bekendgemaakt dat goederen en diensten die in 2018 al worden betaald maar pas in 2019 geleverd, niet te maken krijgen met een naheffing over de verhoging van de btw. Lever je aan ondernemers, dan ben je verplicht een factuur uit te reiken. Als je de factuur in 2018 uitreikt maar de betaling pas in 2019 ontvangt, mag je toch het 6%-tarief toepassen. Deze mogelijkheid geldt niet bij prestaties aan particulieren, ongeacht of je wel of niet een factuur uitreikt.

Tip: dit biedt bijvoorbeeld schilders de mogelijkheid nu al diensten in rekening te brengen tegen het lage btw-tarief en deze pas in 2019 uit te voeren. Van belang bij particulieren is dan wel dat de factuur al in 2018 betaald is.

Let op! Houd rekening met de btw-wijziging in offertes die betrekking hebben op de periode na 2018. Hierin moet je voor genoemde goederen en diensten dus rekenen met 9% btw.


bottom of page