top of page

Verhuur tweede woning aan je kind(eren)


Heb je al dan niet studerende kinderen die nauwelijks een betaalbare huur- of koopwoning kunnen vinden en beschik je over voldoende privévermogen in box 3? Overweeg dan een woning te kopen en aan hen te verhuren. Dit heeft verschillende fiscale voordelen.

De eventuele waardestijging van de woning is onbelast, de ontvangen huur eveneens. Jouw kinderen hebben waarschijnlijk recht op huurtoeslag, dus je kan hier met de huur rekening mee houden en iets meer huur vragen. Die moet wel zakelijk zijn, maar is de huur ondanks de huurtoeslag toch nog te hoog voor je kinderen, dan kan je een deel van de huur terugschenken. Een schenking tot € 5.363 per kind is in 2018 onbelast.

Let op! Koppel de schenking wel los van de huurbetalingen en ga dit bijvoorbeeld niet met elkaar verrekenen!

Een extra voordeel voor jou is dat de waarde van de woning in box 3 slechts gesteld wordt op een deel van de WOZ-waarde, vanwege de verhuurde staat van de woning. Zo beschikken de kinderen over niet te dure woonruimte, terwijl je nog een mooi rendement maakt!

Tip: verhuur je bijvoorbeeld een woning met een WOZ-waarde van € 300.000 voor € 500 per maand aan je kind, dan telt de woning slechts voor € 153.000 mee in box 3.


bottom of page