top of page

Vijf tips voor douanezaken


De brexit is nog steeds een actueel thema. De onderhandelingen rondom de brexit zijn nog altijd in volle gang. Er is nog veel onzeker. Alle reden om je goed voor te breiden.

Heb je geen ervaring met douanezaken, maar handel je wel met het Verenigd Koninkrijk? Dan is het verstandig om alvast een aantal zaken na te gaan of te regelen. Daarom vijf tips. Zie ook: www.douane.nl/brexit.

1. Zorg voor een identificatienummer voor de douane

Als het VK zich terugtrekt uit de EU heb je een zogeheten EORI-nummer voor de douane nodig om straks zaken te kunnen doen in en met het VK. Je hebt dit nummer nodig voor alle douanecontacten, bijvoorbeeld om aangifte te doen. Er zijn twee mogelijkheden. Als je uitsluitend aangifte in Nederland doet, kan je het nummer zelf samenstellen. Kijk op douane.nl hoe je dit doet. Ondernemers die (ook) aangifte in het buitenland doen, kunnen het nummer aanvragen via de Belastingdienst.

2. Maak afspraken met jouw logistiek dienstverlener

Heb je al met je logistieke dienstverleners gesproken over wat de brexit voor jouw logistiek kan betekenen? Zijn jouw producten wel op tijd na de brexit? Check bijvoorbeeld ook of je je eigen leveringsvoorwaarden moet aanpassen.

3. Regel btw-zaken

Met de 'verleggingsregeling bij import uit niet-EU-landen' hoef je bij import uit het VK straks de btw niet meteen bij de douane te betalen. Dit kan later, zodra je de periodieke btw-aangifte doet. Daar heb je wel een zogeheten vergunning artikel 23 wet Omzetbelasting nodig. Bel ons hierover.

4. Verschillende douanevergunningen

Als je handel drijft met het VK kan het zijn dat je één of meer vergunningen van de douane nodig hebt. Bijvoorbeeld als je goederen uit het VK haalt die nog niet worden ingevoerd of als je goederen uit het VK haalt om hier te bewerken en daarna weer terugstuurt naar het VK. Kijk op de site van de Belastingdienst of en welke vergunning je nodig hebt. Let op: vergunningen aanvragen kost tijd, regel het zo snel mogelijk.

5. Vooraf zekerheid over douanerechten

Met een 'Bindende Tarief Inlichting' (BTI) van de douane weet je als importeur welk douanetarief je moet betalen voor welke goederen. Zo heb je van tevoren zekerheid over de goederencode voor specifieke goederen en over welk tarief daarbij hoort. Dit tarief kan echter nog deel gaan uitmaken van een toekomstige relatie, de indeling (de BTI) niet.

Let op! Of en wanneer je met de douane te maken krijgt, hangt af van de brexitonderhandelingen. Een goede voorbereiding kost echter tijd. Wacht dus niet te lang.

Dit zijn enkele tips in samenwerking met de douane en de site hulpbijbrexit.nl (initiatief van de rijksoverheid, VNO-NCW, MKB-Nederland en de banken). Neem contact op al je er meer over wilt weten. Dan kijken we met je mee.

bottom of page