top of page

Klopt voorlopige aanslag 2018 nog?


Aan het begin van het nieuwe jaar zal je al meer zicht hebben op de winstcijfers over 2018. Misschien is het zelfs tijd om de voorlopige aanslag aan te passen.

Voorlopige aanslag

Ondernemers krijgen aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Omdat de winstcijfers dan nog niet bekend zijn, baseert de fiscus zich op de cijfers uit het verleden. Verwacht je een afwijking, dan kan je de aanslag door ons laten aanpassen.

Wanneer afwijken?

Een afwijkend winstcijfer kan het gevolg zijn van een mee- of tegenvallende winst. Maar ook onvoorziene kosten of investeringen kunnen ervoor zorgen dat de voorlopige aanslag afwijkt van de definitieve. Daarnaast kunnen er ook andere oorzaken zijn, zoals de aankoop van een woning of een echtscheiding.

Zelf aanpassen

Wil je je voorlopige aanslag zelf aanpassen? Dit doe je online via 'mijnbelastingdienst'. Je logt in met jouw DigiD, kiest het betreffende belastingjaar en vult je gegevens in, inclusief de gewijzigde winstcijfers. Je krijgt vervolgens een nieuwe voorlopige aanslag. Op deze manier verklein je het verschil tussen de voorlopige aanslag en de definitieve. Je vermindert daardoor ook eventueel te betalen belastingrente.

Let op! Een aanpassing van de voorlopige aanslag voor 2018 heeft geen invloed meer op je voorlopige aanslag voor 2019. Deze kan je echter op dezelfde manier weer aanpassen, zodra je deze begin 2019 ontvangt.

bottom of page