top of page

Nog geen 18 jaar en al ondernemer


Ben je nog geen 18 jaar en heb je al een eigen bedrijf of wil je een bedrijf beginnen? Waar moet je dan als minderjarige op letten en rekening mee houden? We hebben de vijf belangrijkste zaken op een rij gezet.

Ben ik geschikt?

Allereerst is van belang te weten of je over voldoende ondernemerskwaliteiten beschikt. Daarbij gaat het niet alleen om de benodigde papieren, maar ook of je voldoende weet over marketing, financiële zaken en of je een beetje kunt netwerken.

Tip: je kunt dit online testen op de site van de Kamer van Koophandel.

Fiscaal ondernemer?

Als je als ondernemer start, is het nog lang niet zeker of je ook fiscaal als ondernemer wordt aangemerkt. Dit hangt onder andere af van de tijd die je in je bedrijf stopt, de omzet die je maakt en voor wie je werkt. Ben je alleen beperkt hobbymatig bezig voor wat vrienden en kennissen, dan ben je voor de Belastingdienst waarschijnlijk nog geen ondernemer.

Tip: op de site van de Belastingdienst kun je nagaan of je fiscaal wel ondernemer bent.

Wel ondernemer, en dan?

Ben je fiscaal ondernemer, dan word je ook als minderjarige over deze inkomsten belast. Gaat het zo goed dat je met je bedrijf zelfs vermogen opbouwt, dan telt dit mee in box 3 van je ouders en moeten zij er belasting over betalen. Een reden te meer om een deel ervan in je bedrijf te laten zitten.

Hoe zit het juridisch?

Als minderjarige mag je zelf geen beslissingen nemen. Je ouders moeten bij grote beslissingen dus voor je tekenen. Ben je 16 of 17 jaar, dan kun je om dit te voorkomen bij de rechtbank om een zogeheten handlichting vragen.

Let op! Alleen met handlichting is het mogelijk om als 16- of 17-jarige zelf bijvoorbeeld een lening af te sluiten bij de bank en personeel aan te nemen.

Laat je informeren

Als minderjarige weet je nou eenmaal nog niet alles. Maar als je ondernemer wilt worden, zijn er genoeg mogelijkheden om de nodige informatie te verkrijgen. Met name bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Of neem contact met ons op.

bottom of page