top of page

Voorlopige aanslag te hoog door dividenduitkering?


Als het goed is, heb je in januari je voorlopige aanslag inkomstenbelasting weer ontvangen. Is daarbij rekening gehouden met dividend afkomstig uit aanmerkelijk belang, dan moet je je aanslag controleren. De fiscus houdt namelijk niet altijd rekening met ingehouden dividendbelasting.

Inkomen uit dividend

Als je dividend ontvangt uit een aanmerkelijk belang, betaal je hierover 25% belasting in box 2. Als je bv dividend uitkeert, moet hierop 15% dividendbelasting worden ingehouden. Deze door jouw bv ingehouden dividendbelasting van 15% mag je weer in mindering brengen op de door jou te betalen belasting.

Controle inkomen box 2

Bij het opleggen van de voorlopige aanslag baseert de fiscus je inkomen uit aanmerkelijk belang in box 2 op de gegevens van het voorgaande jaar of van het jaar daarvoor. Jouw werkelijke box 2-inkomen kan hiervan afwijken.

Bovendien houdt de fiscus niet altijd rekening met de al ingehouden dividendbelasting. Bij een dividend van bijvoorbeeld € 1.000 komt het voor dat de fiscus rekent met € 250 (25%) te betalen belasting in box 2. Dit moet eigenlijk € 100 (10%) zijn, want de al ingehouden dividendbelasting door uw bv mag je hiermee verrekenen.

Zelf corrigeren

Je kan je voorlopige aanslag voor 2019 zelf online corrigeren. Zo kan je voorkomen dat je in de loop van het jaar al te veel belasting betaalt. Wij kunnen dat uiteraard ook voor jou verzorgen.

Controle

Naast de controle op dividenduitkeringen en hiermee al dan niet verrekende dividendbelasting, kan je voorlopige aanslag ook op andere punten afwijken. Bijvoorbeeld bij aankoop van een eigen woning, na het oversluiten van je hypotheek of bij wijziging van persoonlijke omstandigheden, zoals echtscheiding.

Wil je meer weten over jouw voorlopige aanslag? Neem dan gerust contact met ons op.

bottom of page