top of page

Pech onderweg, wat mag je vergoeden?


In de winter hebben sommige auto's moeite om 's morgens te starten. Of ze stoppen er onderweg mee. Kan je je werknemer die met pech langs de kant van de weg staat een financiële helpende hand toesteken, en hoe zit dat fiscaal? Kan dat onbelast?

Auto van de zaak?

Van belang is of je werknemer over een auto van de zaak beschikt. Zo ja, dan kan je hulp bij pech onderweg belastingvrij vergoeden of verstrekken. Het maakt niet uit of de werknemer tijdens een privérit of zakelijke rit met pech komt te staan.

Let op! Het maakt bij een auto van de zaak niet uit of je de kosten apart betaalt of de kosten via bijvoorbeeld een lidmaatschap van een pechhulpbedrijf voor je rekening neemt.

Auto privé?

Rijdt je werknemer met zijn eigen auto, dan is pechhulp die je voor hem of haar betaalt in beginsel belast. De werknemer betaalt hierover dan belasting. De fiscus gaat er namelijk van uit dat de kosten van de pechhulp gedekt worden door de kilometervergoeding. Deze bedraagt voor zakelijke ritten maximaal € 0,19/km.

Via werkkostenregeling

Wil je de kosten voor de werknemer met een privéauto toch onbelast vergoeden, dan moet je de vergoeding onderbrengen in de werkkostenregeling. Dan is het voor de werknemer onbelast.

Eindheffing voor werkgever?

Alleen als je in 2019 meer dan 1,2% van de loonsom uitgeeft aan vergoedingen en verstrekkingen, betaal je als werkgever 80% eindheffing over het meerdere.

Aftrekken van de winst

Je kunt de vergoede kosten altijd aftrekken van de winst, onafhankelijk van de vraag of deze belast zijn, onbelast of ondergebracht in de werkkostenregeling.

bottom of page