top of page

Impasse brexit: wat betekent dit fiscaal?


De discussie rond de brexit duurt voort. Het Britse parlement kon het over geen enkel alternatief voor het voorstel van premier May eens worden. Volgende week wordt er opnieuw over alternatieven gestemd. Een no-deal brexit blijft een reëel scenario. Bereid je daarom voor!

Let op! De deadline van de brexit is verschoven van 29 maart naar 12 april. Als de Britten vóór 12 april met een alternatief komen dat de steun heeft van het Britse parlement, wordt de brexit uitgesteld tot 22 mei.

Omzetbelasting

Wat bij een alternatief voorstel van het parlement de gevolgen voor de btw zijn, is nog onduidelijk. Deze belasting blijft onveranderd als er bijvoorbeeld een voorstel voor een, al dan tijdelijke, douane-unie komt. Maar bij een no-deal brexit is het Verenigd Koninkrijk geen EU-land meer maar een zogeheten derde land, waardoor de btw-regels dan wezenlijk veranderen. Wellicht dat er dan overgangsrecht komt, maar dat moet door de Europese Unie worden geïnitieerd.

Artikel 23-vergunning

Bij een no-deal brexit moet je bij import vanuit het Verenigd Koninkrijk de btw bij de douane betalen, tenzij je een zogenaamde artikel 23 vergunning hebt om de btw bij de aangifte af te dragen. Je hoeft de btw dan niet bij de grens te betalen, maar je kunt deze dan verleggen naar de btw-aangifte.

Tip: vraag daarom een artikel 23-vergunning nu toch al aan bij jouw belastingkantoor. Een beslissing duurt namelijk maximaal acht weken.

Douanerechten

Er kunnen bij een no deal ook douanerechten worden berekend. In dat geval moet je over een zogenaamd EORI-nummer beschikken voor de douane, bijvoorbeeld om aangifte te doen. Er zijn twee mogelijkheden. Als je uitsluitend aangifte in Nederland doet, kan je het nummer zelf samenstellen. Kijk op douane.nl hoe je dit kunt doen. Ondernemers die (ook) aangifte in het buitenland doen, kunnen het nummer aanvragen via de Belastingdienst.

Tip: moet je ook een EORI-nummer aanvragen, doe dit dan ook nu al. Vanwege een mogelijke no-deal brexit ligt een stroom van aanvragen voor de hand.

Gevolgen directe belastingen

De gevolgen voor de meeste directe belastingen zijn beperkt, omdat er inmiddels overgangsrecht is aangekondigd. Dit betekent dat voor directe belastingen, zoals de loon- en inkomstenbelasting, bij een no deal tot en met 2019 ervan wordt uitgegaan alsof het Verenigd Koninkrijk nog steeds lid is van de EU.

Bereid je nu alvast voor

Vanaf volgend jaar – 2020 – gaan er dus wellicht wel gevolgen optreden voor de directe belastingen. Heb je werknemers uit het Verenigd Koninkrijk in dienst of heb je werknemers werkzaam in het Verenigd Koninkrijk, bereid je dan nu al zo goed mogelijk voor.

Alternatieve markt?

Misschien moet je vanwege de brexit ook nadenken over alternatieven, bijvoorbeeld omdat je belangrijke klanten uit het Verenigd Koninkrijk verliest.

Tip: als tegemoetkoming in de kosten kan je een zogenaamde brexit-voucher aanvragen. Met de voucher krijg je subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van de brexit voor je onderneming. Je krijgt een vergoeding van 50% van de werkelijk gemaakte kosten, tot een maximum van € 2.500 exclusief btw. Je vraagt de voucher aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wil je meer weten? Kijk dan zeker op de volgende websites: Hulp bij Brexit en Brexitloket.

#brexit #Brexitvoucher #nodeal

bottom of page