top of page

Op vakantie met auto van de zaak? Bijtelling loopt door


Rij je een auto van de zaak? Dan kan je de bijtelling niet ontlopen middels een verhuurconstructie voor de momenten dat je niet werkt, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Vakantieritten

In de betreffende uitspraak was een auto van de zaak ter beschikking gesteld aan een werknemer. De werknemer betaalde tijdens de vakantieperiodes voor die auto een verhuurvergoeding aan zijn werkgever. Hij was van mening dat de auto tijdens deze periodes daarom niet ter beschikking stond, kennelijk met de bedoeling het privégebruik van de auto op deze manier niet boven de 500 kilometer uit te laten komen en daardoor de bijtelling te voorkomen.

Rechter niet akkoord met verhuurconstructie

De rechter deelde deze mening echter niet en vond dat de auto ook tijdens de vakanties gewoon ter beschikking stond. Dit betekende dat de bijtelling gewoon moest worden toegepast over het gehele jaar, inclusief vakantieperiodes.

Vergoeding in aftrek

Wel mocht de betaalde verhuurvergoeding in aftrek op de bijtelling worden gebracht. De werknemer had tijdens de vakanties ook de brandstof- en vignetkosten betaald, maar dit had geen vermindering van de bijtelling tot gevolg.

Tip: een verhuurconstructie om de bijtelling te ontlopen, gaat dus niet op. Je kunt voor vakanties natuurlijk wel een andere auto huren en de auto van de zaak niet privé gebruiken om zo de bijtelling te voorkomen, mits je in dat jaar niet meer dan 500 km privé rijdt.

bottom of page