top of page

Bied jij je kind vakantiewerk op je bedrijf?


Als jouw zoon of dochter op zoek is naar leuk vakantiewerk, is het wellicht een idee dat ze bij jou in het bedrijf gaan werken. Je kind heeft dan een leuke bijverdienste en krijgt een kijkje in de keuken. Daarbij, je hebt de beschikking over een extra arbeidskracht en je kunt de kosten ten laste van de winst brengen.

Kind is werknemer

Voor de fiscus is een meewerkend kind gewoon een werknemer. De inkomsten zijn dus gewoon belast, maar door de algemene heffingskorting en de arbeidskorting hoeft je kind in veel gevallen geen belasting te betalen.

Tip: alleen al door de algemene heffingskorting hoeft een werknemer over een inkomen tot € 6.758 bruto per jaar geen belasting te betalen.

Loonkosten

De verdiensten van je zoon of dochter zijn voor jou echter wel aftrekbaar als loonkosten. Ook bijkomende kosten, zoals voor werkkleding, kan je aftrekken van de winst.

Let op! Je kind is meestal niet verzekerd voor werknemersverzekeringen omdat de familierelatie overheerst. Dit betekent dat je voor je dochter of zoon dan ook geen premies hoeft af te dragen.

Maximum bijverdiensten?

Zit jouw kind op het mbo? Of op het hbo of een universiteit en valt hij of zij nog onder het oude stelsel van studiefinanciering? Dan mag maar een maximaal bedrag van € 14.682,96 bruto per jaar worden bijverdiend zonder dat de studiefinanciering in gevaar komt.

Reële vergoeding

Zorg ervoor dat de vergoeding die je je zoon of dochter betaalt voor de geleverde werkzaamheden, reëel is. Ga dus eerst na wat je een vergelijkbare derde aan loon zou betalen.

bottom of page