top of page

Laadpaal voor klanten?


Je bent van plan om een laadpaal te plaatsen, zodat klanten en relaties kunnen bijtanken. Je wil wel dat de klant of relatie betaalt voor de stroom die hij afneemt. Je moet dus een laadpaalsysteem hebben dat alle tankbeurten goed bijhoudt.

Zelf laten plaatsen

Voor het plaatsen van een laadpaal heb je een elektro-installatiebedrijf nodig. Het kan zijn dat je extra kosten kwijt bent voor het aanpassen van de meterkast en voor het leggen van de voedingskabel naar de laadpaal toe.

Alles uitbesteden

Je kunt ook alles aan een exploitant uitbesteden. Je koopt of leaset dan de laadpalen en de exploitant doet de rest. De exploitant plaatst de palen en rekent af met je klant. Deze tankt dan met een pas van een willekeurige provider.

De fiscale kant van het verhaal

De aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten van een laadpaal zijn bij jouw bv aftrekbaar. De btw op de aanschaf en installatie of op de leasekosten zijn als voorbelasting aftrekbaar. Over de geleverde stroom is de klant 21% btw verschuldigd.

Overige fiscale voordelen

Je kunt naast deze btw-aftrek ook gebruik maken van een aantal andere fiscale voordelen. Er zijn drie soorten fiscale voordelen die nu mogelijk zijn bij het kopen van laadpalen:

  1. MIA: de milieu-investeringsaftrek kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag.

  2. Vamil: bij de Vamil kan je 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven. De minimale investeringskosten voor de laadpaal moeten € 2.500 zijn. Daaronder valt: het oplaadsysteem met al dan niet een ontlaadsysteem, een meet- en regelsysteem, een lockerkast met een stroomafnamepunt per locker en een stekkerherkenningssysteem. Let op! Je moet van tevoren MIA en Vamil hebben aangevraagd (www.mijn.rvo.nl/inloggen-en-machtigen).

  3. KIA: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan zorgen voor een extra fiscale winstaftrek van 28%. De minimale investering is € 450. Dat is voor een laadpunt dus geen probleem.

Tip: voor de aanschaf van een laadpaal kan je MIA, Vamil en KIA claimen. Wellicht geeft de gemeente ook subsidie. En uiteraard zijn de kosten aftrekbaar.

bottom of page