top of page

Zelfstandigenaftrek niet naar keuze toepassen?


Als je als ondernemer in de inkomstenbelasting voldoende uren in je onderneming werkzaam bent, heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst stelt zich op het standpunt dat je hier niet naar keuze van af kunt zien, als dit je beter uitkomt.

Afzien van zelfstandigenaftrek

In een zaak die onlangs speelde voor de rechtbank Noord-Nederland wilde een ondernemer achteraf alsnog afzien van de zelfstandigenaftrek die in de voorgaande jaren was toegekend. De reden was dat hij op deze manier als starter aangemerkt wilde worden, zodat hij in het betreffende jaar willekeurig op zijn bedrijfsmiddelen kon afschrijven. Als starter kan je dat namelijk.

Zelfstandigenaftrek niet optioneel

Volgens de inspecteur kan echter niet voor de zelfstandigenaftrek gekozen worden, maar volgt deze automatisch uit de wet als een ondernemer aan de voorwaarden voldoet. De inspecteur weigerde dan ook om achteraf de zelfstandigenaftrek van een voorgaand jaar te schrappen. De ondernemer was daardoor voor het betreffende jaar geen starter en kon dus niet willekeurig afschrijven.

Geen oordeel

De rechter kon echter geen uitspraak doen, omdat de ondernemer niet tijdig bezwaar had gemaakt tegen de uitspraken waarin de zelfstandigenaftrek was toegekend. Daarom stonden die vast, inclusief de geclaimde zelfstandigenaftrek.

Wanneer zelfstandigenaftrek?

Een van de eisen voor de zelfstandigenaftrek is dat je in het jaar minstens 1.225 uren in je bedrijf hebt gewerkt. De omvang van de zelfstandigenaftrek bedraagt € 7.280.

Wanneer starter?

Je wordt fiscaal als starter aangemerkt als je in een of meer van de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en bij jou in die periode niet meer dan tweemaal zelfstandigenaftrek is toegepast. Je hebt als starter ook recht op een verhoogde zelfstandigenaftrek en je mag dus willekeurig afschrijven op bedrijfsmiddelen.

Meer informatie over de zelfstandigenaftrek in relatie tot willekeurig afschrijven? Laat het ons gerust weten.

bottom of page