top of page

Btw-tip! Betaalde btw buitenland? Vraag deze voor 1 oktober terug


Ook dit jaar kan de btw worden teruggevraagd die in het buitenland over zakelijke uitgaven in 2018 is betaald. Heeft jouw bedrijf vorig jaar ook btw in het buitenland betaald, kom dan tijdig in actie en houd de voorwaarden in de gaten.

Alleen zakelijke uitgaven

Je kunt uiteraard alleen de btw terugvragen op zakelijke uitgaven, bijvoorbeeld de btw op hotelkosten tijdens een buitenlands congres.

Uitgaven in de EU

Voor het terugvragen van btw in andere EU-landen geldt een speciale regeling. Je kan de btw op deze uitgaven digitaal terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Hiervoor moet je inloggen op de site van de Belastingdienst (belastingdienst.nl zoekterm ‘btw terug uit eu’). Hiervoor heb je inloggegevens nodig die je, eveneens digitaal, tijdig moet aanvragen.

Let op! De deadline voor het terugvragen van btw op uitgaven in de EU in het jaar 2018 is 1 oktober 2019. Vraag de inloggegevens dus ruim op tijd aan als je die nog niet hebt, want de afhandeling ervan kan maximaal vier wekenduren.

Grens € 50

Je kunt btw in andere EU-landen terugvragen vanaf € 50 aan betaalde btw per land. Vraag je een lager bedrag terug, dan is het niet zeker of je dit bedrag ook daadwerkelijk terug krijgt.

Let op! Vraag in het Verenigd Koninkrijk betaalde btw vanwege de Brexit zo snel mogelijk terug. Zoals het er nu voorstaat, vindt de Brexit uiterlijk op 31 oktober 2019 plaats.

Facturen scannen

Het terugvragen van in de EU betaalde btw is een behoorlijke administratieve klus. Zo moet je bijvoorbeeld soms facturen scannen. Het zal daarom meestal niet lonen om geringe bedragen aan btw terug te vragen.

Buiten de EU betaalde btw

Wil je buiten de EU betaalde btw terugvragen? Neem dan contact op met de Belastingdienst van het betreffende land. Zij kunnen je informeren of dit mogelijk is en onder welke voorwaarden.

bottom of page