top of page

Transportbedrijf moet alle gewerkte uren uitbetalen


Een transportbedrijf moet alle gewerkte uren van de chauffeurs uitbetalen. De eerdere uitspraak die een rechter hierover heeft gedaan, is onlangs definitief geworden nu de transporteur de wettelijke beroepstermijn bij de Hoge Raad heeft laten verlopen. Hierdoor is de kans dat andere transportbedrijven met soortgelijke regelingen alsnog overuren moeten uitbetalen, aanzienlijk gestegen.

Jarenlang betaalde het betreffende transportbedrijf chauffeurs een maximaal aantal uren per rit uit. Het bedrijf had hiervoor in het handboek voor chauffeurs een passage opgenomen. Ook werd chauffeurs bij hun sollicitatiegesprek verteld dat de regeling was overeengekomen met de vakbond. Chauffeurs liepen hierdoor veel overuren mis.

Illegale normeringsregeling

De FNV-stichting VNB startte na onderzoek een procedure waarin chauffeurs het loon vorderden over alle gewerkte uren. Uit de uitspraak van de rechter bleek dat het transportbedrijf een illegale normeringsregeling toepaste en dat de transporteur alsnog het loon over alle gewerkte uren aan de chauffeurs moest uitbetalen. Eerder werd deze uitspraak in hoger beroep bekrachtigd, waarna de transporteur dreigde naar de Hoge Raad te stappen. Daarvoor is nu de wettelijke termijn verlopen, waardoor het vonnis van het hof nu definitief is.

FNV: principiële uitspraak met gevolgen

Inmiddels heeft het transportbedrijf ruim € 45.000 nabetaald aan vier chauffeurs. Ook loopt er nog een procedure om de transporteur niet de cao te laten omzeilen door gebruik te maken van buitenlandse chauffeurs. VNB heeft meerdere vergelijkbare procedures lopen bij andere bedrijven. Volgens de vakbond FNV is dit een belangrijke, principiële uitspraak die ook gevolgen heeft voor andere transportbedrijven, die op dezelfde manier niet alle gewerkte uren aan hun chauffeurs uitbetalen.

bottom of page