top of page

Zonnepanelen op woon-bedrijfspand: meer btw terug


Heb je in 2019 zonnepanelen geplaatst op je woon-bedrijfspand, dan kan je meer btw terugvragen. De btw op de zonnepanelen kan je als ondernemer terugkrijgen als je de zonnepanelen ook zakelijk gebruikt en voor de btw tot het ondernemingsvermogen rekent.

Tip: mogelijk kom je ook nog in aanmerking voor energie-investeringsaftrek.

Tip: je mag een deel van het dak waarop de zonnepanelen geplaatst zijn tot het ondernemingsvermogen rekenen. Ook over dit deel kan je de btw terugkrijgen.

Volgens de rechter behoort na plaatsing van de zonnepanelen niet het hele dak tot het ondernemingsvermogen, maar slechts het deel van het dak waarop de zonnepanelen geplaatst zijn. De uitspraak leert ons dat door het plaatsen van de zonnepanelen een groter deel van het pand als zakelijk kan worden aangemerkt. Hierdoor hoef je over een periode van maximaal tien jaar minder btw te betalen.


bottom of page