top of page

Aangifte schenkbelasting 2023 nog niet online mogelijk


Als je een schenking ontvangt, moet je over het algemeen een aangifte schenkbelasting indienen bij de Belastingdienst. Voor schenkingen die je in 2023 ontvangt is dat nog niet online mogelijk, maar wel op papier.


Voor 1 maart 2024

Je hoeft nog geen haast te maken met het doen van aangifte schenkbelasting over het jaar 2023. Je hebt namelijk tot en met 29 februari 2024 de tijd. Als je nu al aangifte wil doen, kan dat alleen op papier.


Tip: je kan ook wachten tot de onlineaangifte schenkbelasting 2023 beschikbaar komt in Mijn Belastingdienst. Wanneer de onlineaangifte beschikbaar komt, is nog niet bekend.


Geen aangifte schenkbelasting

Als de schenking minder bedraagt dan de reguliere vrijstellingen hoef je geen aangifte schenkbelasting te doen. Voor een schenking van ouders aan kinderen bedraagt die vrijstelling in 2023 € 6.035 en voor alle andere schenkingen tussen individuen € 2.418.


Let op! Als je een beroep doet op de eenmalige vrijstelling tussen ouders en kinderen van (in 2023) € 28.947 als de schenking geen bestedingsdoel kent of van € 60.298 als de schenking bestemd is voor betaling van een dure studie of opleiding, moet je wel aangifte schenkbelasting doen. Dat geldt ook voor een beroep op de vrijstelling voor een schenking ten behoeve van een eigen woning. Deze vrijstelling bedraagt in 2023 nog € 28.947. Dit jaar is ook het laatste jaar waarin van deze vrijstelling gebruik kan worden gemaakt.


Erfbelasting

De aangifte erfbelasting 2023 is inmiddels wel weer online beschikbaar in Mijn Belastingdienst. Wil je aangifte op papier doen, dan is dat ook mogelijk.


תגובות


bottom of page