top of page

Belastingdienst lanceert rekentool voor btw auto

Bijgewerkt op: 26 jul. 2021


De Belastingdienst heeft op zijn site sinds kort een rekentool waarmee kan worden berekend wat de btw-bijtelling is van het privégebruik van de auto. De tool is geschikt voor ondernemers met een auto van de zaak en voor de ondernemer die zijn privéauto zakelijk gebruikt.


Privégebruik

Van goederen en diensten die je deels privé gebruikt, mag je niet alle btw aftrekken. Dat geldt ook voor auto’s, maar hiervoor bestaan forfaitaire regelingen. De correctie moet je in de laatste btw-aangifte van het jaar opnemen. De meeste ondernemers moeten die vóór 1 februari indienen.


Rekentool

Met de rekentool bereken je welk bedrag aan btw je niet mag aftrekken vanwege privégebruik. Om de berekening te kunnen maken, moet je eerst een aantal gegevens invoeren, zoals de cataloguswaarde van de auto.


Leaseauto’s

Ook ondernemers met een leaseauto kunnen de tool gebruiken. Je moet dan aangeven over welke periode je de auto geleaset hebt.


Deels vrijgesteld?

Ondernemers die deels vrijgestelde prestaties leveren, kunnen niet alle btw op hun aankopen aftrekken. Hiermee is in de tool geen rekening gehouden, wat betekent dat men in die situaties de berekende btw zelf moet herleiden op basis van het aandeel van de belaste omzet.


Tip: de rekenhulp 'btw en auto' is te vinden op de site van de Belastingdienst.


Vragen over de aftrek van btw op auto’s? Laat het ons gerust weten.


Comentarios


bottom of page