top of page

Belastingdienst wijst webshops op nieuwe btw-regels per 1 juli 2021

Bijgewerkt op: 26 jul. 2021


Op 1 juli 2021 gaan de nieuwe EU-regels btw e-commerce in. De Belastingdienst roept webshopondernemers op om zich voor te bereiden op deze nieuwe btw-regels.


De nieuwe wetgeving geldt voor Nederlandse webshops met een jaaromzet van € 10.000 of meer uit afstandsverkopen aan particulieren en/of zakelijke klanten die geen btw-nummer hebben in EU-landen buiten Nederland. De webshops berekenen vanaf 1 juli de btw van het land van de klant. Zij doen vanaf dan aangifte in de afzonderlijke EU-lidstaten óf gebruiken de zogenoemde Unieregeling.


Vanaf 1 juli 2021 berekenen webshopondernemers de btw die geldt in het land van hun EU-klant. Het is belangrijk dat de ondernemer hier rekening mee houdt bij de prijsstelling in zijn webshop. Er is een uitzondering voor ondernemers met beperkte buitenlandse omzet. Is de omzet in andere EU-landen minder dan € 10.000 per jaar, dan kan de ondernemer de Nederlandse btw in rekening brengen.


Btw-aangifte

Webshopondernemers kunnen op twee manieren hun buitenlandse btw-aangifte regelen. Zij kiezen ervoor de btw per afzonderlijke EU-lidstaat aan te geven waarin zij hebben verkocht. Of zij melden zich aan voor de Unieregeling en daarmee voor het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst (de OSS-regeling).


Wie zich tussen 1 april en 30 juni aanmeldt, kan over de maanden juli tot en met september (het derde kwartaal) één btw-melding doen. Deze melding doen zij via de Nederlandse Belastingdienst voor de btw over alle verkopen aan particulieren in andere EU-landen. De Belastingdienst stuurt deze melding en betaling vervolgens door naar de Belastingdiensten van de andere EU-landen.


Andere veranderingen vanaf 1 juli zijn onder meer het vervallen van de btw-vrijstelling voor pakketjes met een waarde van maximaal € 22 die worden ingevoerd vanuit landen buiten de Europese Unie en dat platforms vaker verantwoordelijk worden voor de aangifte en betaling van btw.


Meer informatie over de nieuwe wetgeving is te vinden op de website van de Belastingdienst.Bron: Belastingdienst via taxlive.nl

Kommentare


bottom of page