top of page

Belastingrente overige belastingen stijgt per 1 juli naar 6%


De te betalen belastingrente voor vrijwel alle belastingsoorten stijgt per 1 juli 2023 van 4 naar 6%. De hogere rente geldt ook als je belastingrente ontvangt.


Belastingrente betalen

Er wordt belastingrente in rekening gebracht als de Belastingdienst jouw aanslag niet op tijd kan vaststellen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je te laat aangifte hebt gedaan. Ook wordt belastingrente in rekening gebracht als het bedrag van jouw aangifte lager ligt dan de uiteindelijke aanslag. Vanaf wanneer de Belastingdienst rente berekent en meer regels hieromtrent verschillen per type belasting. Deze zijn duidelijk uitgelegd op de site van de Belastingdienst.


Belastingrente ontvangen

Anderzijds vergoedt de Belastingdienst belastingrente als de fiscus bijvoorbeeld zonder reden te lang doet over het opleggen van je belastingaanslag.


Rente vennootschapsbelasting

Voor de vennootschapsbelasting bedraagt de te betalen belastingrente thans 8%. Het is nog niet bekend wat het percentage voor de vennootschapsbelasting per 1 juli 2023 wordt.


Let op! Voor de schenkbelasting geldt geen belastingrente.


Invorderingsrente

Belastingrente is iets anders dan invorderingsrente. Je betaalt invorderingsrente als je een belastingaanslag niet op tijd betaalt. De invorderingsrente bedraagt nu 2%, maar stijgt per 1 juli van dit jaar naar 3% en stijgt per 1 januari 2024 verder door naar 4%.


Let op! Deze stijgende invorderingsrente geldt ook voor coronabelastingschulden. Heb je de mogelijkheid deze versneld af te lossen, dan adviseren we je dat uiteraard te doen.


bottom of page