top of page

Bereid je voor op einde belastingvrije vaste reiskostenvergoeding


Werkgevers kunnen hun werknemers een vaste, belastingvrije vergoeding geven voor de kosten van het woon-werkverkeer. Als jouw werknemers een vaste reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer krijgen, hoef je die vanwege de coronacrisis dit jaar niet aan te passen.


In ieder geval tot en met 31 december 2020 mag je blijven uitgaan van de feiten waarop de vaste vergoeding was gebaseerd. Voorwaarde hierbij is wel dat het recht op de vaste vergoeding uiterlijk vaststond op 12 maart 2020.


Let op! Zonder extra maatregelen verloopt de faciliteit op 1 januari 2021.


Belast loon

Dit betekent dat een vergoeding voor reiskosten voor thuiswerkers vanaf 1 januari 2021 dan belast loon is. De werknemer houdt dan netto minder over en jij als werkgever moet premies werknemersverzekeringen en Zorgverzekeringswet afdragen.

Je kan hier op het afschaffen van de faciliteit op verschillende manieren inspelen. Zo kan je de vergoeding afschaffen of verminderen, maar je kan ook de belasting voor jouw rekening nemen door de vergoeding te bruteren. Dit is een relatief dure optie. Daarom is het vaak voordeliger in plaats hiervan de vergoeding onder te brengen in de werkkostenregeling.


Let op! Breng je de vergoeding onder in de werkkostenregeling, dan moet je aannemelijk kunnen maken dat de vergoeding voldoet aan het gebruikelijkheidscriterium en dus niet meer dan 30% afwijkt van wat in soortgelijke situaties aan vergoeding wordt verstrekt.


Comments


bottom of page