top of page

Breng verkeersboete onder in de werkkostenregeling


Heb je als dga de beschikking over een auto van de zaak en heb je een verkeersboete gekregen waarbij je niet staande bent gehouden? Je bent bijvoorbeeld geflitst terwijl je door rood reed? In dat geval komt de bekeuring bij de kentekenhouder terecht, ofwel bij je bedrijf.


Verhaal je de boete dan niet op jezelf als werknemer, dan is het bedrag van de boete als genoten voordeel onder te brengen in de werkkostenregeling. Blijf je binnen de vrije ruimte, dan blijft dit belastingvrij.


Gebruikelijkheidstoets

Schiet je over de vrije ruimte heen, dan betaalt jouw bv als werkgever 80% eindheffing. Bij het niet-verhalen van de boete moet wel aan de zogenaamde gebruikelijkheidstoets worden voldaan. Dit betekent dat het niet verhalen van de boete niet meer dan 30% mag afwijken van wat in soortgelijke gevallen gebruikelijk is. Je staat dus sterker als je verkeersboetes van andere werknemers ook onderbrengt in de werkkostenregeling. Anders loop je het risico dat de fiscus stelt dat je het voordeel als dga geniet en je er toch belasting over moet betalen.


Let op! Breng je een niet-verhaalde boete onder in de werkkostenregeling, dan is dit bedrag gewoon van de winst aftrekbaar als loonkosten. Dit is ook zo als er geen eindheffing betaald hoeft te worden omdat je binnen de vrije ruimte bent gebleven.


Comentarios


bottom of page