top of page

Check het juiste btw-nummer

Bijgewerkt op: 4 jul.

Ondernemers ontvangen tegenwoordig van de Belastingdienst altijd twee nummers inzake btw: een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer (btw-id). Zorg dat je bij contact en controle van je klanten altijd het juiste nummer gebruikt, want dit blijkt in de praktijk regelmatig fout te gaan.


Omzetbelastingnummer

Het omzetbelastingnummer gebruik je alleen voor de contacten met de Belastingdienst, zoals voor aangiftes. Voor eenmanszaken bestaat dit nummer voor een deel uit het BSN-nummer van de ondernemer. Mede vanwege de privacy gebruik je dit nummer niet naar klanten.


Btw-identificatienummer

Het btw-identificatienummer wordt gebruikt bij contacten met klanten. Dit nummer tref je als het goed is ook aan op de facturen van de klant en op zijn of haar internetsite. Dit nummer is te checken via deze site.


Eigen btw-id

Als je een nummer wil checken, moet je ook je eigen btw-id invoeren. Ben je dit nummer kwijt, dan kan je het achterhalen via de site van de Belastingdienst. Ga daarvoor naar mijnzakelijk.belastingdienst.nl, log in met DigiD en klik op ‘omzetbelasting’ en klik op ‘btw-identificatienummer’. Hier vind je beide btw-nummers.

 

Let op! Voor het toepassen van het nultarief op een zogenaamde intracommunautaire levering (ICL) aan een btw-ondernemer in een ander EU-land geldt een aantal verplichtingen waaraan je moet voldoen. Eén daarvan is het gebruik van het juiste btw-identificatienummer. Het is daarom belangrijk om altijd goed te controleren of je over het juiste nummer van je afnemer beschikt.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page