top of page

Compensatie voor schade Brexit vanaf 1 november aanvragen


Ben je benadeeld door de Brexit? Dan kan je vanaf 1 november 2022 compensatie aanvragen voor bepaalde kosten. De Brexit Adjustment Reserve (BAR) Bedrijfslevenregeling komt je in deze kosten tegemoet, mits je voldoet aan de gestelde voorwaarden.


Twee regelingen

Er zijn twee regelingen, een voor gemaakte kosten vanwege de Brexit en een tweede voor nog te maken kosten vanwege de Brexit.


Geen omzetverlies

De BAR compenseert je niet voor verlies aan omzet. Wel krijg je een vergoeding voor bijvoorbeeld de kosten van opleidingen, voorlichtingscampagnes, ICT-aanpassingen, extern advies of voor de tijdelijke inhuur van extra transportmaterieel.


Voorwaarden

Er gelden voor de BAR verschillende voorwaarden. Zo moet je aantonen dat je vóór 31 januari 2020 al zaken deed met het Verenigd Koninkrijk. Ook moet je aantonen dat de gemaakte kosten nodig waren, of de nog te maken kosten nodig zijn als gevolg van de Brexit. Via de site van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) is de BAR aan te vragen en met een regelhulp kan je nagaan of je aan alle voorwaarden voldoet. Je kan vanaf 1 november 2022 9.00 uur terecht bij RVO.nl.


EU-Handelsprogramma

Behalve de BAR kan je ook gebruikmaken van het EU-Handelsprogramma. Via dit programma vergroot je je kansen om zaken te doen met andere landen. Het programma biedt ondersteuning in de vorm van advisering, ontwikkeling of begeleiding en is kosteloos.


Voorwaarden

Voor deelname aan het EU-Handelsprogramma is vereist dat je in 2019 en 2020 het gehele jaar zakendeed met klanten in het Verenigd Koninkrijk en dat je door de Brexit zakelijk bent benadeeld. Aanmelding verloopt ook via de RVO.


Comments


bottom of page