top of page

Controleer inkomende facturen op btw-verleggingsregeling


Als een btw-verleggingsregeling van toepassing is, mag jouw leverancier of opdrachtnemer geen btw op de factuur vermelden. Gebeurt dit wel, dan is deze ten onrechte vermelde btw niet in aftrek te brengen. Controleer daarom altijd goed of de btw op inkomende facturen terecht is.


Btw-verleggingsregeling

Voor bepaalde branches kan een btw-verleggingsregeling van toepassing zijn zoals voor de schoonmaakbranche of de bouwsector. Of bijvoorbeeld bij een levering groter dan € 10.000 van mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets. De leverancier of opdrachtnemer mag op de factuur dan geen btw vermelden, maar moet de btw verleggen naar de afnemer of opdrachtgever.


Btw-niet verlegd?

Ontvang je een factuur mét btw, maar is een btw-verleggingsregeling van toepassing? Wees er dan van bewust dat je deze btw niet in aftrek kan brengen. Een rechter bevestigde onlangs weer dat de Belastingdienst deze btw-aftrek mag weigeren.


Tip: staat er op een ontvangen factuur btw, maar is een btw-verleggingsregeling van toepassing? Vraag dan aan de leverancier of opdrachtnemer een nieuwe juiste factuur waarop de btw verlegd is.


Verhaal ten onrechte betaalde btw

Heb je een factuur betaald aan de leverancier of opdrachtnemer? En kom je daarna pas tot de conclusie dat een btw-verleggingsregeling gold? Verhaal de door jou ten onrechte betaalde btw dan op je leverancier of opdrachtnemer. Alleen als het voor hen onmogelijk of uiterst moeilijk is om de ten onrechte betaalde btw aan je terug te betalen, kan je de Belastingdienst een verzoek doen de btw aan jou terug te betalen.


Let op! De Belastingdienst zal in zo’n geval alleen de btw aan je terugbetalen als de leverancier of opdrachtnemer de ten onrechte gefactureerde btw ook aan de Belastingdienst heeft afgedragen. Is dat niet gebeurd, dan zal de Belastingdienst jou ook geen btw terugbetalen.


bottom of page