top of page

Corona | Kan je een arbeidscontract beëindigen bij de NOW?


Kan je een arbeidscontract met een werknemer beëindigen als je een beroep doet op de tijdelijke maatregel voor tegemoetkoming in de loonkosten (NOW-regeling)? Wat mag wel en wat mag niet? Waarborgen werkgelegenheid De NOW, die je vanaf 6 april tot en met 31 mei 2020 kan aanvragen, beoogt de werkgelegenheid zoveel als mogelijk te waarborgen. De NOW-regeling kent voor jou als werkgever daarom de volgende twee voorwaarden:

  1. je hebt de inspanningsverplichting om de loonsom zoveel mogelijk gelijk te houden, én

  2. je mag gedurende de NOW-regeling geen ontslagaanvragen bij het UWV op grond van bedrijfseconomische redenen (de a-grond) indienen.


Ontslagaanvraag al ingediend? Zoals je ziet gaat het bij de tweede voorwaarde om ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen (de zogenaamde a-grond) die bij het UWV zijn ingediend. Mocht je al wel ontslagaanvragen hebben ingediend op of na 18 april 2020, dan krijg je van het UWV 5 werkdagen de tijd om deze weer in te trekken. Boete Doe je dit niet, maar zet je de procedure bij het UWV voort, dan wordt de loonsomberekening gecorrigeerd met de loonsom van de werknemer vermeerderd met een verhoging van 50% (boete). Deze correctie wordt toegepast bij alle ontslagaanvragen die in de periode van 18 maart tot en met 31 mei 2020 zijn ingediend en die niet binnen de daarvoor gestelde termijn zijn ingetrokken. Wanneer kan je een dienstverband wel beëindigen? In de NOW-regeling wordt alleen gesproken over het indienen van een ontslagaanvraag op grond van bedrijfseconomische redenen. Je mag de arbeidsovereenkomst wel beëindigen – zonder gevolgen voor de NOW-regeling – om onderstaande redenen of situaties:


  • een proeftijdontslag;

  • het niet verlengen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd;

  • ontslag wegens disfunctioneren, verwijtbaar handelen, verstoorde arbeidsrelatie of een andere redelijke ontslaggrond;

  • een beëindiging met wederzijds goedvinden (door middel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst).


Let op! Als gevolg van een ontslag zal wel de loonsom dalen. Dit kan gevolgen hebben voor de uiteindelijk door jou te ontvangen subsidie. Als er geen nieuwe werknemers bij komen, dan hoeven immers minder mensen worden doorbetaald, waardoor de te ontvangen tegemoetkoming ook afneemt en er mogelijk zelfs – achteraf – een bedrag moet worden terugbetaald. Inspanningsverplichting: loonsom gelijk houden Wel heb je de inspanningsverplichting de loonsom zoveel als mogelijk gelijk te houden. Lukt dat echter niet omdat je vanwege het ontbreken van concreet toekomstperspectief werknemers geen vast contract kan bieden, dan is er verder geen sanctie aan gekoppeld. Een inspanningsverplichting is immers niet gelijk aan een resultaatsverplichting. Meer weten over de voorwaarden van de NOW en hoe je deze regeling moet aanvragen? Laat het ons gerust weten.

bottom of page